Krajiny investujúce do ľudského kapitálu sú odolnejšie voči kríze

Európska komisia zverejnila dnes výročný prieskum "Vývoj v oblasti zamestnanosti a sociálnej situácie v Európe v roku 2014", ktorý sa zaoberal následkami recesie.

Európska komisia zverejnila dnes výročný prieskum „Vývoj v oblasti zamestnanosti a sociálnej situácie v Európe v roku 2014“, ktorý sa zaoberal následkami recesie. Prieskum ukázal, že krajiny s vysokokvalitnými pracovnými miestami, efektívnou sociálnou ochranou a investíciami do ľudského kapitálu sú odolnejšie proti ekonomickej kríze.
Prieskum zdôrazňuje potrebu investovať do vytvárania a udržiavania vhodných pracovných zručností na podporu produktivity. Zameral sa aj na ponaučenia z recesie, pričom dospel k záveru, že jej negatívny dosah na zamestnanosť a príjmy bol menší v krajinách s otvorenejšími a menej segmentovanými pracovnými trhmi a vyššími investíciami do celoživotného vzdelávania.
Eurokomisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová uviedla, že vytváranie pracovných príležitostí je najnaliehavejšou úlohou EÚ a následky krízy robia túto úlohu ešte náročnejšou.
„Z uvedeného prieskumu vyplýva, že je nevyhnutné realizovať štrukturálne reformy a aj opatrenia na podporu spotreby a dopytu. Potrebujeme ďalšie investície do ľudí, na to, aby boli Európania ešte vzdelanejší, odborne pripravenejší a aktivovanejší pre potreby pracovného trhu,“ skonštatovala Thyssenová.
Podľa komisárky investičná ofenzíva, ktorú spustila súčasná exekutíva EÚ, prinesie v týchto kľúčových oblastiach výraznú zmenu.
V dnes zverejnenej správe sa konštatuje, že viaceré členské krajiny postupne prechádzajú k modelu sociálnych investícií, ktorý využíva ľudský potenciál v priebehu celého života a podporuje širšiu účasť na pracovnom trhu.
Pri udržiavaní miery aktivácie v Európe pomohli aj predošlé reformy zamerané na širšiu zamestnanosť žien a starších ľudí. Aj to je potvrdením potreby pokračovať v reformách pracovného trhu a v modernizácii sociálnej ochrany.
V situácii, keď EÚ rieši otázku starnúceho a ubúdajúceho obyvateľstva, sú investície do ľudského kapitálu kľúčovo dôležité na podporu produktivity a na zabezpečenie budúceho rastu, ktorý bude inkluzívny a prinesie množstvo pracovných príležitostí. V prieskume sa zdôrazňuje, že efektívne investície do ľudského kapitálu si vyžadujú nielen vzdelávanie a odbornú prípravu v tých správnych zručnostiach, ale aj primeraný rámec, ktorý pomôže ľuďom tieto zručnosti udržiavať, zdokonaľovať a využívať počas celého pracovného života.
Na druhej strane si nárast ponuky kvalifikovaného ľudského kapitálu vyžaduje aj nárast ponuky kvalitných pracovných miest, vďaka čomu bude možné profitovať z produktívnejšej pracovnej sily. Pri pohľade na budúce výzvy a príležitosti prieskum konštatuje, že súčasné zmeny spojené s technologickým pokrokom, globalizáciou, demografickými zmenami a ekologizáciou hospodárstva by mali ponúknuť príležitosti na vytvorenie kvalitnejších pracovných miest, no zároveň môžu prispieť aj k tomu, že niektoré iné zručnosti a profesie sa stanú zastaranými a príjmy sa ešte viac polarizujú.
Preto sú podľa komisie potrebné proaktívne stratégie na podporu celoživotného vzdelávania, na zlepšenie pomoci pri hľadaní zamestnania a na podporu sociálneho dialógu, aby bolo možné predvídať a realizovať inovácie.
Ide v poradí už o štvrté vydanie ročného prieskumu vývoja v oblasti zamestnanosti a sociálnej situácie v Európe (ESDE). Komisia v ňom zaznamenáva aktuálne trendy v oblasti zamestnanosti a v sociálnej oblasti a zamýšľa sa nad najbližšími výzvami a ich možnými riešeniami vo forme stratégií a politík.

Súvisiace články

Aktuálne správy