Kupujeme nehnuteľnosť: Na čo sa pýtať pri obhliadke realitného makléra

Kúpa nehnuteľnosti je dôležitý krok, ktorý by si záujemca o bývanie mal dobre premyslieť. Na obhliadke sa preto treba pýtať na všetko, čo kupujúceho zaujíma, pretože majiteľ alebo realitný maklér, ktorý nehnuteľnosť predáva, je povinný zodpovedať všetky otázky. Odporúča sa ich vopred pripraviť, aby sa nestalo, že záujemca na niečo zabudne.

Základom, ktorý potrebuje potenciálny kupca nehnuteľnosti poznať, je rozloha samotnej obytnej plochy, pivnice, prípadne balkóna či loggie. Pri kúpe rodinného domu je to aj veľkosť pozemku a ďalších stavieb, ktoré sa na ňom nachádzajú. Podceniť by nemal ani otázku mesačných nákladov, vek domu, jeho konštrukciu, stav, prípadne rok rekonštrukcie.

"Pri kúpe domu je dôležité vedieť aj stav strechy a pivnice. Napovie, či tam nezateká a či je dom dobre zaizolovaný. Vlhko v pivnici je technicky riešiteľné, ale ak je veľká vlhkosť, upozorní na vysokú spodnú vodu. V neposlednom rade, v pivnici je väčšinou možnosť vidieť stav rozvodov vody a kanalizácie. Je výhodou, ak má dom vypracovaný aj tzv. energetický certifikát nehnuteľnosti," vysvetľuje realitná maklérka Directreal Petra Lešková.

Všímať by si mal kupujúci aj dispozíciu svojho potenciálneho nového bývania, čo ocení najmä pri jeho zariaďovaní. Bežným javom býva čiastočná rekonštrukcia nehnuteľnosti, za ktorou sa môže skrývať čokoľvek. V niektorých bytoch ide len o výmenu okien či podláh, môžu v nich však byť kompletne vymenené elektrické a vodovodné rozvody.
Pozitívne alebo negatívne dokáže uvažovanie o kúpe ovplyvniť poschodie, prítomnosť výťahu, orientácia na svetové strany, dopravné spojenie či susedské vzťahy.
Rozhodujúcim faktorom je podľa Leškovej tiež okolie, občianska vybavenosť i samotná lokalita. Tá má obrovský vplyv na konečnú cenu.

"Byt si viete upraviť podľa svojich predstáv. Menším či väčším zásahom z neho viete mať domov, o akom snívate. S lokalitou však veľa nespravíte. Pokiaľ majú klienti preferovanú oblasť vo svojom meste či obci, nech sa primárne zameriavajú na nehnuteľnosti v nej. Veľa ľudí totiž zvykne poľaviť pri výbere bývania z tých nesprávnych kritérií," upozorňuje maklérka.

Súvisiace články

Aktuálne správy