Nemecká ekonomika v roku 2014 rástla najviac za tri roky

Nemecké hospodárstvo v minulom roku posilnilo o 1,5 %.

Nemecká ekonomika v minulom roku posilnila o 1,5 %, čo je najviac za posledné tri roky. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad krajiny. K rastu prispela najmä súkromná spotreba, a to hodnotou 0,6 percentuálneho bodu. Zvýšenie výdavkov domácností totiž podporili rekordne vysoká zamestnanosť, rastúce mzdy a mierna inflácia. Nemecké hospodárstvo pozitívne ovplyvnil aj zahraničný obchod krajiny, ktorý v sledovanom roku prispel k rastu 0,4 percentuálnymi bodmi, a to aj napriek pretrvávajúcej stagnácii v Európe a kríze na Ukrajine a Strednom východe. Európa je hlavným exportným trhom krajiny.

Nemecké hospodárstvo malo silný štart do minulého roka, keďže v prvom kvartáli posilnilo o 0,8 %. V treťom kvartáli sa tesne vyhlo recesii po tom, ako v predchádzajúcom štvrťroku oslabilo. Nemecká ekonomika v období októbra až decembra stúpla oproti predchádzajúcemu kvartálu o 0,25 %.

Rast nemeckej ekonomiky, ktorá je najväčšou v Európe, tak prekonal očakávania nemeckej centrálnej banky, podľa ktorej mala ekonomika v minulom roku posilniť o 1,4 %. V júni banka očakávala, že hrubý domáci produkt si v roku 2014 pripíše až 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy