Lacná ropa: Rusko tento rok môže prísť o tri bilióny rubľov

, ČTK Foto: SITA

Rusko musí obmedzovať rozpočtové výdavky, aby kompenzovalo výpadky v príjmoch spôsobené poklesom cien ropy a nepriaznivým vývojom ekonomiky. Povedal to v stredu ruský minister financií Anton Siluanov. Ruský rozpočet by podľa neho v tomto roku mohol prísť asi o tri bilióny rubľov, ak bude priemerná cena ropy na 50 dolároch za barel.

Siluanov preto vyzval na zníženie všetkých rozpočtových výdavkov o desať percent. Výnimkou majú byť len vojenské výdavky, ktoré sú pre prezidenta Vladimira Putina prioritou."Bez ohľadu na už vykonané škrty v tohtoročnom rozpočte požiadame parlament o desaťpercentné zníženie všetkých výdavkov s výnimkou vojenských," uviedol a, ktorého citovala agentúra Reuters. Dodal, že celkové výdavky by sa tento rok mali oproti vlaňajšku zvýšiť len o päť percent, namiesto predtým predpokladaného nárastu o takmer 12 %.

Ruská ekonomika teraz čelí negatívnym dôsledkom prudkého poklesu cien ropy. Hospodársky rast navyše podkopávajú sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny kvôli jej postupu v ukrajinskej kríze.

Svetová banka v stredu predpovedala, že hrubý domáci produkt Ruska tento rok klesne o 2,9 % po minuloročnom raste o 0,7 %. Výrazne tak zhoršila svoju decembrovú prognózu, ktorá na tento rok počítala s poklesom o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy