Japonsko plánuje predložiť na budúci rok rekordný rozpočet

Japonská vláda plánuje predložiť na budúci fiškálny rok rozpočet v rekordnej výške, objem pôžičiek má však opäť klesnúť. S odvolaním sa na vládne zdroje o tom informovala agentúra Reuters.
Celkový objem navrhovaného rozpočtu na fiškálny rok 2015/2016, ktorý sa začne v apríli, dosahuje 96,3 bilióna jenov (683,9 miliardy eur). Pôvodný tohtoročný rozpočet (2014/2015) bol stanovený na úrovni 95,9 bilióna jenov. Podľa dvoch zdrojov z vlády by návrh rozpočtu mal japonský kabinet schváliť v stredu 14. januára.
Tretí rozpočet za vlády Šinzó Abeho, ktorý sa ujal funkcie koncom roka 2012, ukazuje, že vláde sa zatiaľ nedarí znížiť výdavky na sociálne zabezpečenie, ktoré sú dôsledkom rýchlostarnúcej populácie. Tieto výdavky by v nasledujúcom fiškálnom roku mali vzrásť o 1 bilión na 31,5 bilióna jenov. Na druhej strane, návrh rozpočtu predpokladá aj rast daňových príjmov, a to o 4,5 bilióna jenov na 54,5 bilióna jenov.
Vláda okrem toho plánuje znížiť objem nových pôžičiek. Podľa zdrojov chce Japonsko v nasledujúcom fiškálnom roku vydať nové dlhopisy v hodnote 36,9 bilióna jenov, o 4,4 bilióna jenov menej než v súčasnom fiškálnom roku. Je to pokles už tretí rok po sebe, pričom táto hodnota zároveň predstavuje 6-ročné minimum.

Súvisiace články

Aktuálne správy