Nebojte sa hľadať si prácu za hranicami, odkazuje čerstvá absolventka

, iDnes Foto: SITA

Len čo Veronika Papučiarová dokončila školu, začala si hľadať prácu. Nebolo to vôbec jednoduché, štúdium totiž ukončila v susednom Česku a ani tam to čerství absolventi nemajú ľahké, navyše je Slovenka.

Veronika je z Lazov pod Makytou, ako 25 ročná štúdium dokončila v Česku a rozhodla sa, že si tam aj nájde prácu. "Päť rokov som študovala v Zlíne verejnú správu. Na škole som sa stretla s priateľom. Tiež to bol jeden z dôvodov, prečo som chcela nájsť prácu práve tu, ale pretože som Slovenka, nebolo pre mňa jednoduché nájsť v českej štátnej správe miesto, nechceli ma," vysvetľuje mladá žena pre iDnes. Dnes už je ale zamestnaná, nájsť uplatnenie jej trvalo celkom tri štvrte roka. Z toho pol roka dochádzala na absolventskú prax na obecný úrad, kde pracovala na polovičný úväzok.

Veronika si pravidelne kupovala lístky do Prahy a tiež do Brna a cestovala na pohovory. Z domu to mala 150-350 kilometrov. "Jazdila som takto do Čiech pomerne intenzívne. Nebolo to práve lacné, ale nakoniec sa táto investícia vyplatila," povedala pre iDnes. Na internetových portáloch nakoniec začala odpovedať aj na ponuky v súkromnom sektore. Jednou z ponúk bola aj pozícia špecialistu sortimentu drobnochovateľské centrá. Výhodou bol navyše slovenský jazyk. Za novou prácou sa musela presťahovať do Prahy. Bývanie hľadali pre štvoricu, pridali sa aj dvaja ľudia zo školy. „Trvalo nám asi mesiac, než sme našli niečo spoločné. Tam bývame doteraz," dodáva. Za rodinou dochádza vlakom alebo autom spolu so sesternicou na predĺžené víkendy, alebo si berie v piatok voľno a v nedeľu sa vracia zo Slovenska späť do Prahy.

Na Slovensko sa Veronika zatiaľ vrátiť nechce. "Teraz sa budem niekoľko rokov venovať kariére, do budúcnosti by som sa ale chcela presťahovať buď na okraj Bratislavy a dochádzať, alebo do menšieho mesta. Praha ma akosi neokúzlila, čo sa týka budúcej výchovy detí, "zakončuje dievča a odporúča nebáť sa za prácou cestovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy