Obchodníci uskladňujú ropu v tankeroch na otvorenom mori

Nadmerná ponuka ropy vo svete núti obchodníkov k neobvyklým krokom. V nádeji na zvýšenie cien si mnohí v čoraz väčšej miere prenajímajú obrovské tankery a uskladňujú ich na otvorenom mori. Informoval o tom denník Die Welt.
Podľa prvých odhadov boli doteraz na mori prenajaté skladovacie kapacity v objeme 12 až 15 miliónov barelov a záujem obchodníkov stále narastá. Rozhodne však nejde o ojedinelý jav. Napríklad pri poslednom veľkom prepade cien ropy v roku 2009 bolo na mori uskladnených vyše 100 miliónov barelov. Podľa odborníkov by to mohlo mať aj pozitívny efekt vo forme aspoň čiastočnej stabilizácie cien ropy na svetových trhoch.
K spoločnostiam, ktoré si prenajímajú tankery, patria napríklad najväčší nezávislý obchodník s ropou Vitol, švajčiarska firma Trafigura či energetický gigant Shell. Vitol si prenajal jeden z najväčších tankerov sveta TI Oceania s kapacitou tri milióny barelov, čo zodpovedá objemu zhruba pol miliardy litrov. Trafigura si prenajala supertanker Nave Synergy a Shell hneď dva: Xin Run Yang a Xin Tong Yang.
Prenájom tankerov je v súčasnosti lacnejší, nakoľko ide o staršie lode a o dlhodobý prenájom až na 12 mesiacov. Spoločnosti si dokázali zabezpečiť nájomné 40.000 USD za deň (33.861 eur), čo je zhruba o 20.000 až 30.000 USD pod priemerom.
Obchodníci očakávajú vzostup cien ropy, ktorá vlani stratila takmer polovicu hodnoty. Barel severomorskej ropy Brent s dodaním na konci tohto roka stojí zhruba o osem dolárov viac než na okamžitom trhu, kde v stredu barel spadol na 49,66 USD, čo je najnižšia hodnota od roka 2009.

Súvisiace články

Aktuálne správy