USA: Zatiaľ víťaz súčasného ekonomického vývoja

, Colosseum Foto:SITA

Ekonomike Spojených štátov sa darí. Dôkazom toho je napríklad aj rýchlo posilňujúci dolár. Americká mena voči hlavným svetovým menám, meraná dolár indexom, rastie siedmy mesiac v rade a za túto dobu zhodnotila takmer o 15 percent. Hodnota indexu sa už dostala na úroveň z novembra roku 2003.

V porovnaní s ostatnými svetovo dôležitými ekonomikami stoja Spojené štáty osamotené presne na opačnom konci, čo sa týka vývoja hospodárstva. Európska únia sa nachádza na pokraji recesie a japonská ekonomika už do recesie vstúpila. Rusko muselo vďaka rekordne slabému rubľu razantne zvýšiť kľúčovú sadzbu na 17 percent a hospodárstvo Číny tiež šliape na pomyselnú brzdu.

Rastúcemu doláru na jednej strane pomáha očakávané zvýšenie úrokových sadzieb, ktoré tu nebolo takmer desať rokov, na druhej strane výrazne oslabujúce ostatné meny.

Týždenný graf futures kontraktu na US dolár index v bodoch (zdroj: Colosseum, a.s.)

Podľa analýzy francúzskej banky Société Générale zvýšili investori svoje býčie stávky na dolár o 37 percent od začiatku roka 2014. Na základe rýchleho rastu možno usudzovať, že k nákup berie každú príležitosť, ktorá sa naskytne. Avšak všetko má svoje medze a tento vývoj bude mať pre USA aj negatívne účinky. Drahý dolár pôsobí negatívne ako na cestovný ruch, tak aj na export tovaru, a to dáva medzinárodnej konkurencii cenovú výhodu. Výdavky zahraničných turistov v Spojených štátoch tvoria podľa Svetovej banky 200 miliárd dolárov ročne. V roku 1980 dosahoval v USA podiel vývozu na hrubom domácom produkte 4 percentá, ale v roku 2013 už predstavoval 15 percent. Obamova administratíva mala za cieľ zdvojnásobiť export počas päťročného obdobia, ktoré zahŕňalo aj rok 2014, ale silnejúci dolár tento cieľ odsúva ďalej do pozadia. Vážnou hrozbou pre vývoz zo Spojených štátov je však tiež slabý globálny hospodársky rast, ktorý bude dopyt po tamojšom tovare obmedzovať.

Situáciu v Európe dosť sťažuje nízka inflácia. Európska centrálna banka na čele s guvernérom Mariom Draghim preto chystá ďalšie kroky, ktoré by mali zabrániť dlhému obdobiu nízkej úrovne. Vďaka tomu rastú špekulácie, že ECB príde s ďalším stimulačným opatrením na nákup štátneho dlhu skôr, než sa čakalo, čo zahnalo európsku menu na deväťročné minimá proti doláru.

Celosvetové devízové rezervy v v biliónoch eur (zdroj: Bloomberg)
Podľa údajov Medzinárodného menového fondu pokleslo percento globálnych rezerv denominovaných v eure v treťom kvartáli minulého roka na viac ako desaťročné minimá. Globálne tak rezervy v eure poklesli na 22,6 percenta, čo je najmenej od roku 2002. Celosvetovo centrálne banky znížili svoju expozíciu v eure v treťom kvartáli na 1,4 bilióna proti 1,5 bilióna v druhom štvrťroku. Naopak dolárové rezervy v rovnakom období vzrástli o 0,1 bilióna na celkových 3,9 bilióna dolárov a z celkovo známych globálnych rezerv tvoria 62,3 percenta.

Autorom je Petr Habiger, analytik, Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy