ECB ráta s pokračovaním pomoci gréckym bankám

Európska centrálna banka v prípade Grécka uplatňuje výnimku pokiaľ ide o zábezpeky, ktoré akceptuje od komerčných bánk, pri poskytovaní financií. Podmienkou pre zachovanie výnimky je dohoda novej gréckej vlády s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom

Európska centrálna banka (ECB) si želá skorú dohodu novej gréckej vlády s jej európskymi partnermi, aby grécke banky naďalej mali prístup k financiám od ECB. Uviedol to vo svojom štvrtkovom vydaní grécky denník Kathimerini. "ECB včera vyslala jasný a striktný signál Aténam prostredníctvom guvernéra gréckej centrálnej banky Yannisa Stournarasa, keďže žiada o dohodu s európskymi partnermi skoro po voľbách, aby banky mali naďalej prístup k likvidite," konštatoval denník.

 

Objem financií, ktoré grécke banky majú od ECB, v novembri stúpol o 2,3 % na 44,85 mld. eur. Denník Kathimerini, ktorý citoval gréckeho centrálneho bankára, uviedol, že ECB umožní gréckym bankám prístup k svojim financiám dovtedy, dokedy Atény budú dodržiavať podmienky zahraničnej núdzovej pomoci. "Pokiaľ ide o nadchádzajúce voľby, ECB je nestranná, ale želá si, aby akákoľvek vláda, ktorá vzíde z volieb, bola zostavená skoro, a aby dokončila vyjednávania s EÚ, Medzinárodným menovým fondom (MMF) a ECB," konštatoval denník Kathimerini.

Európska centrálna banka v prípade Grécka uplatňuje výnimku, pokiaľ ide o zábezpeky, ktoré akceptuje od komerčných bánk. Umožňuje im tak naďalej získavať financie ECB napriek tomu, že Grécko má nízky rating. "Ďalšie uplatňovanie tejto výnimky je založené na existencii programu pomoci zo strany Medzinárodného menového fondu," uviedla ECB vo vyhlásení, ktoré zverejnila vo štvrtok. "Zároveň je to založené na predpoklade úspešného uzavretia terajšieho hodnotenia programu núdzovej pomoci," dodala ECB.

Súvisiace články

Aktuálne správy