Piketty: Bill Gates mi povedal, že nechce platiť vyššie dane

, bloomberg Foto: SITA

Francúzsky ekonóm Thomas Piketty tvrdí, že najbohatší muž sveta má rád jeho knihu Kapitál v dvadsiatom prvom storočí. Teda všetko okrem časti o tom, ako by bohatí mali platiť vyššie dane.

Piketty nedávno na konferencii v Bostone, vyhlásil, že Bill Gates (stále najbohatší muž sveta) mu povedal, že nechce platiť vyššie dane, Gates vraj verí, že dokáže míňať svoje peniaze efektívnejším spôsobom, ako vlády. Povedal mi," páči sa mi všetko, čo je v tvojej knihe, ale nechcem platiť vyššie dane," povedal Piketty, podľa agentúry Bloomberg News.

Pikettyho kniha, ktorá sa dostala do rebríčka najlepších biznis kníh roka 2014 podľa The Financial Times, argumentuje za globálnu daň z bohatstva, ako nástroja pomáhajúceho vyrovnať rastúce úrovne nerovnosti.

Profesor parížskej ekonomickej školy Piketty pripustil, že Gates prostredníctvom dobročinnosti dokáže míňať svoje peniaze lepšie, než by to robila vláda.

Gates vo svojej 1700 slovnej recenzii Pikettyho knihy, zverejnenej na jeho osobnom blogu v októbri, napísal, že súhlasil s mnohými Pikettyho "najdôležitejšími závermi," vrátane toho, že "úroveň nerovnosti je problém" a "kapitalizmus nie je správny smer k väčšej rovnosti. "Ale Gates sa stotožnil aj s jedným z ústredných argumentov knihy, že vlády by mali viac agresívne postupovať vo vyberaní kapitálových daní a v boji proti prirodzenej tendencii kapitalizmu smerom k vyšším úrovniam nerovnosti.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy