Bill Gates si prečítal Pikettyho knihu, jeho kritika má ale zopár vážnych nedostatkov

, gatesnotes;salon Foto: SITA

Francúzsky ekonóm Thomas Piketty vlani napísal bestseller o tom ako kapitalistická ekonomika nevyhnutne prehlbuje priepasť medzi chudobnými a bohatými. Túto knihu nedávno recenzoval Bill Gates, najbohatší muž na svete.

Gates vo svojom článku opakovane spochybňuje vierohodnosť skutkových okolností, alebo používa so skutočnosťou úplne protichodné údaje. Dá sa povedať, že vo väčšine vecí sa jednoducho mýli. Miliardár dáva Pikettymu za pravdu, že veľká majetková nerovnosť je na nič a že kapitalizmus v skutočnosti tlačí spoločnosť týmto smerom. Zatiaľ by sa s ním dalo súhlasiť, ale v ďalších riadkoch sa už Gates začína rozpisovať, prečo celá vec nie je až tak horúca.

Spomína napríklad, že z globálneho hľadiska sa príjmová nerovnosť nezvyšuje, ale naopak, znižuje. To nie je celkom tak, veď článok, ktorý Gates „linkol“ z The New York Times hovorí o tom, že za posledných 20 rokov došlo k celkovému poklesu nerovnosti vo svete. To je pravda, ale od krízy v roku 2008 začala príjmová nerovnosť po celom svete opäť rásť. Navyše ani to nie je celkom pravda, že rozvíjajúce sa ekonomiky, ako je Čína, Brazília a Mexiko smerujú smerom k príjmovej rovnosti, ako to tvrdí Gates.

Potom sa Gates púšťa do hlavného tvrdenia Pikettyho, že kapitál generuje vyššie príjmy než aké je tempo rastu ekonomiky. Gates súhlasí, ale zároveň dodáva, že Piketty sa bohužiaľ príliš málo zaoberá tým, na čo majetní ľudia svoje svoje bohatstvo využívajú. Hneď uvádza tri príklady. Podnikateľ, ktorý natlačí peniaze do firmy, filantrop, ktorý daruje svoj majetok a "gurmán", ktorý si kúpi najlepšiu jachtu a nadštandardné bývanie. Tu by sa hodilo pripomenúť, do ktorej kategórie vlastne Gates patrí, veď prenájom jachty ho nestojí päť dolárov a jeho futuristický dom už dávnejšie obletel svet.

Podľa Gatesa je najhorší práve tretí príklad. Zo spoločenského hľadiska je to ale práve naopak. Ak by všetci miliardári nakupovali drahé nehnuteľnosti, jachty, luxusné parfumy, telefóny, autá a podobné veci, ekonomika by asi vyzerala inak. Ak by u tejto vrstvy obyvateľstva rástla spotreba, aspoň časť ich peňazí by natiekla späť do ekonomiky. Stačí sa pozrieť na Slovensko, kde ľudia žijú napríklad z výroby áut. Gates akoby zabúdal na boháčov, ktorí len hromadia majetok a potom na ňom sedia. Vo svete, kde rastie nerovnosť, môžu spôsobiť najväčšie škody práve takto rozmýšľajúci boháči.

Polemizovať by sa dalo aj s darcami. Mnohé výskumy ukázali, že stredná trieda, ale dokonca aj chudobní, neraz darovali toho viac, než tí najmajetnejší. A to nielen v pomere k svojmu majetku, ale aj v nominálnom vyjadrení. To je dôvod prečo Gates uvažuje nesprávne, keď sa odvoláva na charitu. Boháči možno môžu lepšie spať, ale veľa zmien to neprinesie.

A na záver tá najlepšia časť, kkde sa Gates pozrel na rebríček 400 najbohatších Američanov Forbesu a nenašiel v ňom nikoho, kto by zdedili svoje bohatstvo od aristokracie. To je Gatesova odpoveď na Pikettyho tvrdenie, že mnoho z veľkých šľachtických majetkov stále existuje. Na jednu stranu váh sa tak dostáva ekonómov s niekoľkoročným výskumom a desiatkami tisíc údajov, na stranu druhú argument rebríčka  Forbes 400. Gates akoby pozabudol na fakt, že zdedený majetok sa v priebehu desaťročí dá stále ťažšie dohľadať, pretože portfólio, ako prechádza z predkov na potomkov, sa stáva čoraz viac diverzifikované. Lord X.Y. mohol mať majetok prevažne vo forme pôdy. Jeho synovia už okrem pozemkov vlastnili aj stroje, továrne, hotovosť či akcie, vnuci si už mohli kúpiť ďalšiu firmu a tak ďalej. Tí, ktorí zostavujú rebríčky si ľahko zistia, aká je hodnota majetku napríklad Marka Zuckerberga, stačí si overiť hodnotu jeho domu, či spoločnosti. V prípade dedenia majetku je už zmapovanie omnoho náročnejšie.

Ani ďalší argument Gatesa nie je veľmi šťastne zvolený. Hovorí o tom, že z roka na rok sa veľká časť rebríčka bohatých vymení. Ale to predsa ešte nič nedokazuje. Nikto si predsa nemyslí, že ten, kto bol ešte vlani v rebríčku a tento rok už nie, skončil na ulici ako žobrák.

Súvisiace články

Aktuálne správy