Devízové rezervy Švajčiarska výrazne stúpli

Do konca decembra devízové rezervy švajčiarskej centrálnej banky vzrástli na 495,104 mld. švajčiarskych frankov (CHF) z úrovne 462,669 mld. CHF, na ktorej boli v závere novembra. Považuje sa to za výsledok intervencií proti sile franku.

Devízové rezervy švajčiarskej centrálnej banky (SNB) v decembri výrazne posilnili, keďže minulý mesiac intervenovala s cieľom zastaviť posilňovanie franku. Podľa údajov zverejnených v stredu devízové rezervy banky do konca decembra stúpli na 495,104 mld. švajčiarskych frankov (CHF) z úrovne 462,669 mld. CHF, na ktorej boli v závere novembra.

Údaje o raste devízových rezerv sú prvým náznakom toho, že Švajčiarsko minulý mesiac intervenovalo proti sile franku, kedy rýchlo oslabujúci rubeľ vyvolal rast švajčiarskej meny. Zabrzdiť nákupy frankov ako bezpečnej meny sa centrálna banka Švajčiarska v decembri pokúsila aj rozhodnutím, že zavedie negatívne úroky na hotovostné vklady komerčných bánk v centrálnej banke. Takéto úroky zaviedla prvýkrát od roku 1970.

SNB ešte v septembri 2011 rozhodla, že nedovolí švajčiarskej národnej mene posilniť oproti euru nad stanovenú hranicu. Išlo o snahu o odvrátenie recesie a hrozby deflácie vo švajčiarskom hospodárstve.

(1 EUR = 1,2014 CHF)

Súvisiace články

Aktuálne správy