McDonald’s zostal bez hranolčekov, nahrádzajú ich šalátom

, ČTK Foto: SITA

V stovke venezuelských reštaurácií amerického reťazca s rýchlym občerstvením McDonald's zákazníci smútia nad zmiznutím jednej zo základných položiek jedálnička z ponuky. Prečo hranolčeky nie sú, nie je úplne jasné. Špekuluje sa o problémoch s valutami i sporoch prístavných robotníkov.

Zemiaky momentálne vo Venezuele nedostať, vraj vzhľadom k prísnej kontrole socialistickej vlády nad valutami, čo viedlo k priškrteniu dovozu. Miestni kuchári sa snažia nahradiť hranolčeky šalátom, alebo kukuričnými plackami či vyprážanou jukou. Milovníci hranolčekov ale nad novými chuťami nejasajú a tvária sa skôr rozpačito. "Hamburgery nejdú dohromady s kukuričnými plackami a šalát som si vzala, ale vôbec mi nechutí," narieka dvadsaťsedemročná študentka Indira Silvaová v jedálni vo východnej štvrti Caracasu. "Nevrátim sa, kým nebudú hranolčeky," vyhráža sa.

Dve pokladníčky v dvoch rôznych jedálňach zhodne tvrdia, že hranolčeky zmizli pred dvoma týždňami a následne poklesol aj záujem klientov. Dovozu hranolčekov vraj bráni nedostatok tvrdej meny. Prevádzkovateľ hamburgární dôvod nedostatku nekomentuje. Firma Arcos Dorados SA, ktorá je hlavným operátorom reštaurácií McDonald's v Latinskej Amerike, ponechala podľa agentúry Reuters bez odpovede otázky, či situáciu zavinil komplikovaný systém zmeny valút uplatňovaný vo Venezuele. "V súčasnosti máme dočasný problém s distribúciou, ktorý sa snažíme vyriešiť," uviedla argentínska hovorkyňa firmy Sonia Ruselerová. Hranolčeky predávané v Latinskej Amerike sa podľa nej dovážajú z Argentíny, Kanady či Spojených štátov.

McDonald's podľa agentúry AP pripisuje problém dlhotrvajúcemu sporu s prístavnými robotníkmi na západnom pobreží USA, ktorý si pred časom vynútil zavedenie prídelov na hranolčeky v Japonsku. Ale hovorkyňa Ruselerová neobjasnila, prečo rovnaké ťažkosti okrem Venezuely nepocítili aj susedné krajiny.

Expert John Toaspern z marketingovej organizácie US Potato Board tvrdí, že venezuelský dovoz hranolčekov sa zrútil dávno pred vyhrotením sporu s prístavnými robotníkmi. Za desať mesiacov minulého roka Venezuela doviezla len 14 percent mrazených hranolčekov od hlavného dodávateľa McDonald's zo štátu Washington oproti predchádzajúcemu roku. Podľa analytičky Alix Sharkeyovej majú ťažkosti s hranolčekmi vo Venezuele zrejme len veľmi málo spoločného so spormi v prístavoch, ale skôr s veľmi zlou hospodárskou situáciou krajiny.

Venezuelčania zvaľujú vinu na tvrdú menovú kontrolu, zavedenú vládou pred viac ako desiatimi rokmi v snahe zabrániť odlivu kapitálu z krajiny. Táto kontrola ale viedla k rozmachu čierneho trhu s valutami. Vo výsledku má Venezuela podľa oficiálneho kurzu najdrahšie detské jedlo Happy Meal v McDonald's na svete. Stojí 27 dolárov.  Podľa kurzu vekslákov z čierneho trhu však môže byť aj najlacnejšie, vtedy vyjde len na 90 centov.

Na výpadky v dodávkach tovaru si Venezuelčania už zvykli odpovedať frflaním proti vláde. "Hranolčeky sú rozhodne z dovozu, ale nie sú doláre, aby ich mohli doviezť," usúdila Patricia, ktorej vnučka sa odbehla hrať, keď sa dozvedela, že hranolčeky nebudú. "Keď sme sem prišli pred mesiacom, tak sa tu najedla, pretože ich mali," smutne dodala Patricia.      

"Tunajšia situácia, to je úplný debakel," hromžila Maria Guerreirová potom, čo s rodinou nazrela do reštaurácie a zistila, že sa podávajú iba hranolčeky z juky. Jej dvojročná dcérka, ktorá sa tešila na Happy Meal, sa nebude napchávať škrobom z hľúz, vyhlásila.

Konkurenčný reťazec Burger King prostredníctvom sociálnych médií dal Venezuelčanom na vedomie, že sa dajú nájsť prevádzky, ktoré hranolčeky stále ponúkajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy