Splácanie pôžičiek Slovákom údajne problém nerobí

, Provident Financial Foto:SITA;photl

Ako sme spokojní s prístupom inštitúcii, kde máme peniaze? Čo je pre Slovákov ústretovosť a aké inovácie sú najobľúbenejšie?

Osobný prístup (50 %) a ústretovosť v podobe tých najvýhodnejších produktov (33 %) vnímajú Slováci pozitívne v rámci skúseností s finančnými inštitúciami. Väčšina z opýtaných (82 %) nereklamovala žiadny finančný produkt, pričom približne rovnaké percento (86 %) tento rok nemalo pri pôžičke problémy s jej splácaním. Štvrtina respondentov však bez problémov vyhľadá radu odborníka, ak ju potrebuje. Polovica z oslovených najčastejšie využíva internet banking, no na platbu cez telefón si ešte len zvykáme. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý v októbri pre Provident Financial realizovala agentúra FOCUS.

Oceňujeme osobný prístup a radu
Z prieskumu vyplynulo, že pokiaľ ide o skúsenosti s prístupom personálu finančných inštitúcií, prevažujú u Slovákov tie pozitívne. Najčastejšie respondenti uvádzali, že sa stretli s ústretovým (25 %) alebo s kompetentným personálom (21 %). 14 % uviedlo, že majú skúsenosti skôr s neutrálnym personálom, alebo že sa im personál snaží ponúkať produkty, ktoré nepotrebujú. Osobný prístup u pracovníka finančnej inštitúcie oceňuje až polovica respondentov zväčša vo veku 45 – 54 rokov s vyšším príjmom.  Viac ako štvrtina (26 %) oslovených, najmä „single“,  vyhľadáva osobnú radu, keď ju potrebujú. „Osobný prístup a radu odborníka oceníme najviac vtedy, ak si nevieme s niečím rady, nerozumieme napríklad výpisu z účtu alebo máme nejaký problém. Pôsobí to určite aj ako prevencia pred nepríjemnosťami, ktoré by mohli nastať, ak by sme ich včas neriešili, nerozprávali o nich, napríklad v situácii, keď nevládzeme splácať úver alebo pri dočasnom výpadku príjmu. Aj tu platí, že košeľa je bližšia ako kabát. Rovnako je to aj v prípadoch, keď sa rozhodujeme napríklad pre pôžičku a profesionál nám dôkladne a zrozumiteľne jej náležitosti vysvetlí,“  uvádza Marián Kolembus zo spoločnosti Provident Financial. Na osobnom prístupe pracovníka finančnej inštitúcie nezáleží 10 % oslovených.

Keď sa povie „ústretová“
„Ústretová“ finančná inštitúcia najčastejšie, najmä u žien, evokuje ponuku najvýhodnejších produktov pre klienta (uviedlo 33 % respondentov). Ústretovosť pri riešení problémov si s týmto vyjadrením spája takmer štvrtina (24 %) respondentov. Rovnaká skupina opýtaných (24 %) si ústretovosť spája hlavne s odmeňovaním vernosti. Inovácie v tejto súvislosti uviedlo len 8 %.

Služby a produkty nereklamujeme
Skúsenosť s reklamáciou nejakého finančného produktu alebo služby potvrdilo iba 8 % Slovákov a vyriešila sa k ich spokojnosti. V takýchto prípadoch sa najčastejšie stávalo, že finančná inštitúcia svoju chybu uviedla v krátkom čase na správnu mieru (3 %). Prevažná väčšina (92 %) skúsenosť s takouto reklamáciou zatiaľ nemala.

Problémy so splácaním pôžičiek údajne nemáme
Problémy so splácaním pôžičiek v tomto roku väčšinu (86 %) Slovákov, podľa výsledkov prieskumu, obchádzali. Zvyšných 14 % bolo na tom opačne. Pokiaľ ide o hodnotenie spokojnosti s prístupom veriteľa, prevažuje to pozitívne. 7 % opýtaných veriteľ vyšiel v ústrety a problém sa podarilo preklenúť. Ďalšie 3 % respondentov deklarujú spokojnosť, hoci sa problém vyriešil len načas. Negatívne skúsenosti potvrdilo 5 %.

Radi platíme cez internet a kartou
Polovica Slovákov, žijúcich najmä v mestách a vo veku 25 – 44 rokov s príjmom nad 900 eur, z portfólia inovácií finančných inštitúcií využíva internet a takmer rovnaká časť opýtaných obľubuje možnosť bezkontaktnej platby kartou (45 %). Mobilné aplikácie pre platby využíva 10 % a pre správu rozpočtu 7 % oslovených. Využívanie platby v obchodoch cez telefón deklarujú 2 % respondentov. Inovácie využívajú vo všeobecnosti najmä ľudia z miest v produktívnom veku a vyšším príjmom i vzdelaním.

Súvisiace články

Aktuálne správy