Nemecko údajne chystá plán pre prípadný odchod Grécka z eurozóny

Tieto plány počítajú aj s možným dopadom prípadného rozsiahleho výberu vkladov z bánk. Informoval o tom nemecký denník Bild s odvolaním sa na nemenované vládne zdroje.

Nemecko pripravuje záložný plán v prípade, že by Grécko opustilo eurozónu. Tieto plány počítajú aj s možným dopadom prípadného rozsiahleho výberu vkladov z bánk. Informoval o tom nemecký denník Bild s odvolaním sa na nemenované vládne zdroje. Podľa denníka možné vládne scenáre súvisia s prípadným víťazstvom ľavicovej strany Syriza vo voľbách, ktoré sa v Grécku uskutočnia 25. januára. Syriza má v úmysle zrušiť úsporné opatrenia a odpísať časť gréckeho dlhu.

 

Vládni experti sa podľa dostupných informácií obávajú kolapsu gréckeho bankového systému. Ten by vyvolala prípadná snaha gréckych inštitúcií ochrániť si vklady v eurách v prípade, že Grécko vystúpi z eurozóny. EÚ by v takom prípade musela podľa vládneho dokumentu intervenovať, pričom hodnota týchto intervencií by dosahovala miliardy.

Magazín Spiegel v sobotu informoval, že ak vo voľbách uspeje strana Syriza, vystúpenie Grécka z eurozóny bude Berlín považovať za v podstate neodvratné. Berlín však zároveň verí, že menová únia bude schopná túto situáciu zvládnuť. Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel pritom v nedeľu vyhlásil, že Nemecko chce, aby Grécko ostalo v eurozóne a zároveň uviedol, že neexistujú žiadne plány, ktoré počítajú s opačnou situáciou.

Súvisiace články

Aktuálne správy