Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA v novembri klesli

Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA v novembri 2014 klesli, už štvrtý mesiac po sebe a o niečo viac, ako ekonómovia očakávali. Jedným z dôvodov bol nižší dopyt po kľúčových kapitálových produktoch, ktorý naznačuje, ako sa budú vyvíjať investičné plány firiem. To poukazuje na spomaľovanie aktivity amerického výrobného sektora aj ekonomiky ako celku. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a RTTNews.
Podľa najnovších údajov ministerstva obchodu vo Washingtone sa objednávky na dodávky nových výrobkov z amerických tovární v novembri medzimesačne znížili o 0,7 %, rovnako ako v októbri. Analytici ale predpovedali, že tempo poklesu nových objednávok sa v novembri spomalí na 0,5 %.
Americký výrobný sektor sa „ochladzuje“ po mohutnej expanzii v 3. kvartáli 2014. Čiastočne k tomu prispeli spomaľovanie čínskeho hospodárstva, slabý rast eurozóny a recesia v Japonsku, čo sa negatívne odzrkadlilo na dopyte po amerických produktoch.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že nestále objednávky na dopravné prostriedky, ktoré podliehajú výrazným zmenám, v novembri klesli medzimesačne o 0,6 %. Po vylúčení objednávok na dopravné prostriedky sa dopyt po amerických výrobkoch dlhodobej spotreby v novembri znížil o 0,9 %, pričom objednávky na kapitálové produkty klesli už tretí mesiac po sebe, a to o 0,5 %.
Analytici pozorne sledujú vývoj objednávok, najmä dopyt po kapitálových produktoch, ktorý je ukazovateľom investičných plánov firiem. Napriek slabým novembrovým výsledkom však zostávajú optimistami a veria, že pokles objednávok je dočasný a silnejúca ekonomika vďaka rastu spotrebiteľských výdavkov pomôže znova naštartovať výrobu.

Súvisiace články

Aktuálne správy