Inflácia v Nemecku sa v decembri pravdepodobne spomalila

Tempo rastu inflácie v Nemecku sa v decembri pravdepodobne opäť spomalilo. Naznačujú to predbežné údaje z piatich kľúčových spolkových krajín. To ešte zvýši tlak na Európsku centrálnu banku (ECB), aby na svojom najbližšom zasadaní koncom januára odhalila, aké nekonvenčné nové opatrenia pripravuje na oživenie inflácie a zabezpečenie cenovej stability v eurozóne. Informovala o tom agentúra Reuters.
Spolkový štatistický úrad Destatis na základe údajov z piatich spolkových krajín odhaduje, že medziročná miera inflácie v Nemecku dosiahla v decembri 0,1 %. Hlavným dôvodom takejto nízkej inflácie bol pokles cien energií.
Destatist pritom vychádzal z údajov, ktoré mu poskytla najväčšia spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko, kde miera inflácie v decembri prudko klesla na 0,1 % z novembrových 0,7 %. Aj v Bavorsku sa medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v decembri spomalilo na 0,3 % z 0,8 % v novembri, zatiaľ čo v Hesensku dosiahla inflácia v decembri nulu po 0,5-% raste spotrebiteľských cien v novembri a v Bádensku-Württembersku sa znížila na 0,1 % z 0,5 %.
Tempo rastu inflácie v celom Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, sa už v novembri spomalilo na 0,6 % po stagnácii na úrovni 0,8 % v predchádzajúcich štyroch mesiacoch. Miera inflácie v Nemecku tak v novembri klesla na najnižšiu úroveň od februára 2010, keď dosiahla 0,5 %.
Analytici pozorne sledujú vývoj inflácie v Nemecku, pretože im signalizuje, ako sa budú vyvíjať spotrebiteľské ceny v celej eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy