Nálada investorov v eurozóne sa v januári zlepšila

Index dôvery investorov v Európskej menovej únii, ktorý zostavuje agentúra Sentix, sa v januári zlepšil na 0,9 bodu z decembrových -2,5 bodu.

Dôvera investorov v eurozóne sa v januári zlepšila už tretí mesiac v rade. Investori a analytici sa totiž zbavili neistoty vzhľadom na voľby v Grécku a ich pohľad na dlhodobý ekonomický vývoj dosiahol najoptimistickejšiu úroveň za posledných šesť mesiacov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Sentix, ktorého výsledky zverejnila agentúra v pondelok. Index dôvery investorov v Európskej menovej únii, ktorý agentúra zostavuje, sa v januári zlepšil na 0,9 bodu z decembrových -2,5 bodu. Hodnota indexu tak prekonala prognózu analytikov, ktorí predpokladali, že bude na úrovni -1,0 bodu. Podindex očakávaní investorov v sledovanom mesiaci posilnil na 13,5 bodu z úrovne 12 bodov v predchádzajúcom mesiaci.

„Tento vývoj je prekvapivý, pretože od minulého mesiaca čelíme voľbám v Grécku, ktoré sú ďalším stresovým faktorom v eurozóne. Avšak investori zjavne čoraz viac považujú Grécko za izolovaný problém, ktorý sotva ovplyvní zvyšok eurozóny,“ uviedla agentúra Sentix vo svojom vyhlásení. Dodala, že „tri mesiace zlepšovania úrovne indexu signalizujú pozitívny trend v eurozóne.“

Parlamentné voľby v Grécku sa uskutočnia 25. januára tohto roka. Prieskum verejnej mienky naznačuje, že v nich zvíťazí opozičná ľavicová strana Syriza. Vo voľbách proti sebe budú stáť konzervatívna strana premiéra Antonisa Samarasa Nová demokracia, ktorá prijala nepopulárne škrty v rozpočte, proti strane Syriza, ktorá chce úsporné opatrenia zrušiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy