Rozpočet nepočíta so stimulmi, ekonomike pomôže domáca spotreba

Slovenskú ekonomiku ohrozuje viacero rizík z vonkajšieho prostredia, či už ide o rusko-ukrajinský konflikt či vývoj v eurozóne. Napriek tomu by sa však mal jej rast v tomto roku zrýchliť.

Pomôcť má domáca spotreba, ako aj nedávno schválený Junckerov balík peňazí určených na strategické európske investičné projekty. Rozpočet naopak s ďalšími fiškálnymi stimulmi nepočíta, avizuje minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).
"Pre nás je naozaj veľmi dôležité, aby sme zostali na trajektórii strednodobého cieľa vyrovnaného rozpočtu v roku 2017. Nemôžeme si dovoliť zásadný odklon," vysvetlil v rozhovore pre TASR.

Pripomenul, že už v roku 2014 sa slovenská ekonomika vyvíjala pozitívne napriek medziročnému výpadku zahraničného dopytu. Pomáhala jej domáca spotreba a podobné by to malo byť aj tento rok. "Parametre, ktoré sa týkajú rastu miezd, trhu práce a inflácie by mali všetky pozitívne vplývať na to, že rok 2015 by mal byť lepší ako rok 2014," doplnil Kažimír.

Celej európskej ekonomike by mal pomôcť Junckerov investičný balík v predpokladanom objeme viac ako 300 miliárd eur, ktorý je sčasti nasmerovaný aj na Slovensko, najmä v oblasti cezhraničnej spolupráce s okolitými krajinami. "Je ambícia prísť s iniciatívou hneď. Nemôžeme si dovoliť rok alebo dva čakať na úvahy, kde by sme mohli investovať," zdôraznil šéf slovenského rezortu financií. Prvé efekty tohto balíka by sa mali podľa neho prejaviť už v druhom polroku, reálne výsledky potom očakáva koncom roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy