Ruská centrálna banka pomôže domácim firmám s obsluhou zahraničných dlhov

Ruská centrálna banka v stredu (24. 12.) ponúkla exportérom, že im v roku 2015 pomôže pri refinancovaní zahraničných dlhov. Budúci rok bude pre prezidenta Vladimira Putina zrejme jedným z najťažších z dôvodu západných sankcií a prepadu cien ropy. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ruská centrálna banka uviedla, že veľkým firmám požičia doláre a eurá, ak budú ochotné dať ako zábezpeku svoje zahraničné dlhopisy. Tento krok znamená, že štát na seba zoberie úverové riziká firmy, ktorých zahraničné dlhové obligácie vyskočili v rubľoch do výšky z dôvodu prudkého oslabenia ruskej meny.
Ešte pred týmto krokom centrálnej banky agentúra Standard & Poor’s (S&P) umiestnila rating Ruska do režimu prehodnocovania z dôvodu jeho potenciálneho zníženia. Ako argument uviedla „prudké zhoršenie menovej flexibility Ruska“. V prípade zníženia klesne rating Ruska do špekulatívneho pásma. Agentúra by sa mala rozhodnúť v polovici januára.
Aj keď zahraničný verejný dlh je minimálny, štátne a súkromné firmy rovnako ako banky nahromadili zahraničné dlhy v celkovej hodnote 600 miliárd USD (491 miliárd eur), z ktorých je na budúci rok splatných okolo 100 miliárd USD.
Hospodárska kríza v Rusku sa prehlbuje. Agentúra Moody’s v utorok (23.12.) uviedla, že očakáva v roku 2015 pokles ruského hrubého domáceho produktu (HDP) o 5,5 % a v roku 2016 o 3 %. Dôvodmi sú prepad cien ropy a oslabenie rubľa.

Súvisiace články

Aktuálne správy