Rast ekonomiky USA sa v treťom kvartáli zrýchlil

Podľa revidovaných údajov americké hospodárstvo v treťom štvrťroku dosiahlo takzvaný anualizovaný rast na úrovni 5 %, v druhom kvartáli bol rast ekonomiky na úrovni 4,6 %

Americká ekonomika v treťom kvartáli rástla najrýchlejšie za 11 rokov. Americké ministerstvo obchodu v utorok informovalo, že svoj odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) revidovalo smerom nahor a takzvaný anualizovaný rast za júl až september bol na úrovni 5 %. Podľa predošlého odhadu bol anualizovaný rast amerického HDP v treťom štvrťroku 3,9 %. V druhom kvartáli bol rast HDP na úrovni 4,6 %.

Tempo rastu amerického hospodárstva v treťom kvartáli bolo najrýchlejšie od tretieho štvrťroka 2003. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že rast sa zreviduje nahor, ale iba na úroveň 4,3 %. Spotrebiteľské výdavky v USA v období júla až septembra stúpli o 3,2 %, čiže najrýchlejšie od záverečného kvartálu minulého roka. Podnikateľské investície sa zväčšili o 8,9 %.

Stav zásob ministerstvo obchodu revidovalo nahor, čo tiež pomohlo vykompenzovať to, že rast exportu v treťom štvrťroku sa revidoval nadol. Predpokladá sa, že rýchlo sa zlepšujúci americký trh práce a nižšie ceny benzínu by mali ekonomike krajiny poskytnúť dostatočný impulz v roku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy