Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA klesol

Počet Američanov, ktorí minulý týždeň požiadali o podporu v nezamestnanosti prekvapujúco klesol a dosiahol najnižšiu úroveň od konca októbra, teda za šesť týždňov. To signalizuje, že situácia na americkom pracovnom trhu sa ďalej zlepšuje. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Podľa najnovších údajov amerického ministerstva práce sa počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v týždni do 13. decembra na sezónne upravenej báze znížil o 6000 na 289.000 z revidovaných 295.000 v týždni do 6. decembra.
Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom očakávali, že ich počet sa mierne zvýši na 295.000 z 294.000, ktoré dosiahol pri rýchlom odhade v predchádzajúcom týždni.
Štvortýždňový priemer počtu žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom vývoja na trhu práce, pretože podlieha menším výkyvom ako týždňové údaje, v sledovanom období klesol o 750 na 298.750.
Štatistiky tiež ukázali, že počet ľudí, ktorí stále poberajú podporu v nezamestnanosti, za sedem dní do 6. decembra klesol až o 147.000 na 2,37 milióna osôb. Pred rokom pritom dostávali podporu viac ako 4 milióny ľudí. Niektorí z nich si medzitým našli prácu, ale mnohí už jednoducho nemajú nárok na podporu.
Dobrou správou tiež je, že firmy v USA pokračujú v nábore nových ľudí. V novembri napríklad vytvorili až 321.000 pracovných miest, najviac za takmer tri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy