Britský maloobchod v novembri posilnil až o 6,4 %

Britské maloobchodné tržby v novembri medziročne posilnili najvýraznejšie za viac ako desaťročie, keďže zľavy viedli k rekordným tržbám obchodných domov a predajní s elektrospotrebičmi. Medzimesačne sa novembrové tržby v krajine zvýšili o 1,6 % a v porovnaní s novembrom minulého roka vzrástli o 6,4 %. Išlo o ich najrýchlejší medziročný rast od mája 2014. Informoval o tom vo štvrtok britský štatistický úrad ONS.

Ekonómovia predpokladali, že novembrové tržby maloobchodu Veľkej Británie sa medzimesačne zväčšia o 0,3 % a medziročne o 4,4 %. Predaj elektrospotrebičov v novembri v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka vzrástol o 32 % a predaj v obchodných domoch medziročne posilnil o vyše 15 %. V oboch prípadoch išlo o najvýraznejší rast od roku 1988.

Údaje o vývoji britského maloobchodu naznačujú, že silný rast ekonomiky a nedávne zlacnenie základných tovarov, ako sú potraviny a pohonné hmoty, sa začínajú premietať do lepšej nálady domácností. V utorok ONS informoval, že medziročná inflácia v Británii v novembri oslabila na úroveň 1 %, čiže najnižšie za 12 rokov. Údaje zverejnené v stredu ukázali, že medziročné tempo rastu miezd sa v októbri zrýchlilo na 1,8 % zo septembrovej úrovne 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy