Pritvrdené sankcie: Od soboty nesmú ľudia z EÚ investovať na Kryme

, ČTK Foto: SITA

Európska únia oznámila nové sankcie súvisiace s anexiou Krymu. Dotknú sa síce prílivu financií na anektovaný polostrov, ale ich znenie ovplyvňuje občanov a firmy v Európskej únii. Od soboty totiž nesmú investovať alebo kupovať nehnuteľnosti na Kryme, značne je obmedzená aj turistika alebo využívanie prístavov.

O pritvrdenie v sankčnej politike bolo rozhodnuté už dávnejšie, ale EÚ to oznámila až teraz pred začiatkom summitu lídrov európskej dvadsaťosmičky. V piatok budú sankcie publikované v oficiálnom vestníku s platnosťou od soboty 20. decembra. Zakazujú investície do firiem na polostrove či dovoz vybraných druhov tovarov a techniky v oblastiach dopravy, telekomunikácie či ťažby nerastných surovín. V rovnakých odvetviach začína tiež platiť zákaz poskytovať firmám z Krymu technickú pomoc alebo stavebné alebo inžinierske služby.

Európski turistickí operátori nebudú ponúkať na Kryme svoje služby a obmedzí sa lodné spojenie. S výnimkou núdzových prípadov nebudú všetky lode plaviace sa pod európskymi vlajkami môcť kotviť v prístavoch polostrova. Pre už existujúce zmluvy týkajúce sa lodnej dopravy platí výnimka do 20. marca.

Kríza na Ukrajine a anexia Krymu priviedla Európsku úniu k zavedeniu niekoľkých druhov sankcií. Jednu rovinu tvorí zmrazenie európskych majetkov viac než stovky osôb a niekoľkých firiem, ktorým rovnako zakázala vstup na svoje územie. Ďalšie sankcie znamenali obmedzenie exportu zbraní a súvisiacich technológií do Ruskej federácie a tiež obmedzenie prístupu ruských firiem a bánk na svetové finančné trhy.

Súvisiace články

Aktuálne správy