Čo ste o rope doteraz nevedeli: Skutočne hrozí jej nedostatok?

, fool Foto: SITA

Objem, o ktorý sa zvýšila produkcia ropy v USA od roku 2008, je väčší než produkcia akejkoľvek krajiny OPEC okrem Saudskej Arábie, tvrdí ropný analytik Daniel Yergina. Ropa je teraz na trhoch témou číslo jeden, alebo dva ak berieme do úvahy krvácajúci rubeľ.

Históriu ropy opísal Daniel Yergina v knihe The Quest, je pritom rovnako fascinujúca ako jej súčasnosť. Pozrite si deväť najzaujímavejších citácií z tejto knihy.

Už 130 rokov čakáme, že ropa dôjde
Už v roku 1885 varoval štátny geológ Pensylvánie, že ropa je len dočasným fenoménom a vtedajší mladí ľudia sa dožijú konca jej používania. V tom istom roku bolo Johnovi Archboldovi, ktorý bol partnerom Rockefellerovcov v spoločnosti Standard Oil, povedané, že pokles americkej produkcie je neodvratný. Spanikáril a so zľavou odpredal časť svojich akcií vo firme. O niečo neskôr boli objavené veľké ropné polia v Ohiu, Kansase, Oklahome a Texase.

Nepodceňujme vplyv cien ropy na geopolitiku
Druhá svetová vojna urobila z ropy veľmi cennú a strategickú surovinu. Zo siedmich miliárd barelov, ktoré použili spojenci, bolo 6 miliárd z USA. V mnohých ohľadoch bola ropa pre celý konflikt kľúčová. Jej nedostatok mohol z japonských vojnových lodí urobiť strašiaka, čo bol jeden z hlavných dôvodov vstupu Japonska do vojny. Hitler zaútočil na Sovietsky zväz nielen preto, že nenávidel Slovanov a komunistov, ale aj kvôli ropným zásobám na Kaukaze. Obe strany sa snažili prerušiť dodávky ropy svojim nepriateľom. Nedostatočné zásoby ropy zastavili postup generála Erwina Rommela v Severnej Afrike a postup George Pattona cez Francúzsko po vylodení v Normandii.

Pod zemou je viac ropy, než budeme kedy potrebovať. Problém je dostať ju von
Od začiatku priemyselnej revolúcie sa celosvetovo vyťažil asi 1 bilión barelov ropy. V súčasnosti sa odhaduje, že zásoby pokryjú ešte 5 biliónov barelov, z ktorých 1,4 bilióna je dostatočne kvalitných a technologicky a ekonomicky dosiahnuteľných. Podľa súčasných odhadov sa ťažba zdvihne z 93 miliónov barelov ročne v roku 2010 na 110 miliónov barelov v roku 2030.

Ropa z nás robí hlupákov
Výskyt ropy v Saudskej Arábii poriadne otestoval nervy ťažiarom ropy. V roku 1926 konštatovala jedna ťažobná firma, že veľké zásoby ropy skôr nájde v Albánsku ako v Saudskej Arábii. V 30. rokoch sa začalo hovoriť o tom, že prieskum v Saudskej Arábii by mal byť ukončený a odpísaný ako stratový. Dnes je táto krajina najväčším ťažiarom ropy na svete.

S lepšími technológiami objavujeme stále viac
Podľa štúdie United States Geological Survey tvorí 86 % ropných rezerv v USA nie to, čo je odhadované v čase objavenia ložiska, ale revízia a dodatky k pôvodnému množstvu. Výstižne to zhrnul Mark Moody-Stuart, bývalý šéf Royal Dutch Shell, keď spomínal na dobu, kedy bol prieskumníkom ložísk. "Vždy sme hovorili, že oveľa viac ropy nájdu inžinieri, ktorí ropné polia rozširujú a skúmajú, ako my, ktorí ho skutočne našli."

Efektivita vo využívaní energií výrazne vzrástla
Existuje jeden zdroj energie, ktorý ľudia za zdroj energie nepovažujú. Je to efektivita. Tá môže byť najväčším prínosom pre energetické bilancie v nasledujúcich rokoch. USA dnes využívajú na výrobu jednej jednotky HDP menej ako polovicu energie, ktorú potrebovali v roku 1970. Nové auto v 70. rokoch prešlo na liter benzínu okolo 6 kilometrov. Dnes už spotreba neporovnateľne klesla. Do konca 90. rokov boli emisie z výfukových plynov automobilov len 1 % emisií zo 70. rokov.

V najbližších dekádach nás čakajú veľké zmeny
Dnes vyspelý svet spotrebuje ročne 14 barelov ropy na osobu, rozvíjajúci sa svet však len 3 barely ropy na osobu. Čo sa stane, až spotreba v rozvíjajúcom sa svete vzrastie na 6 barelov na osobu? Rast dopytu bude výrazný. Tento rast je skutočným meradlom úspechu. Prosperujúca globálna ekonomika, rast životnej úrovne, koniec chudoby pre miliardy ľudí. V spotrebe ropy sa USA, Európa a Japonsko dostali na vrchol. Ďalšie krajiny to ešte len čaká.

Štáty sa už desiatky rokov snažia zbaviť závislosti na rope
"Spojené štáty sú na prahu chemickej revolúcie. V nasledujúcich desiatich rokoch zažijeme rast odvetvia, ktorá nás zbaví závislosti na cudzích zdrojoch ropy. Budeme vyrábať benzín z uhlia, vzduchu a vody," písal denník New York Times v roku 1948. Od tej doby sa nič nezmenilo. Závislosti na rope sa nikomu zbaviť nepodarilo. Napriek zdrojom zelenej energie tú ropa ešte nejaký ten čas bude. História hovorí, že energetická zmena trvá dlho. Trvalo viac než storočie, než ropa nahradila uhlie. S nahradením ropy to bude rovnaké.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy