Rast maloobchodných tržieb v Rusku v novembri sa nečakane zrýchlil

Rast maloobchodných tržieb v Rusku v novembri sa nečakane zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za šesť mesiacov. Ľudia totiž viac nakupujú spotrebiteľské produkty. Dôvodom sú obavy, že ich ceny v reakcii na oslabovanie rubľa ešte viac stúpnu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Ruský štatistický úrad dnes oznámil, že maloobchodné tržby v krajine v novembri vzrástli medziročne o 1,8 % po októbrovom zvýšení o 1,6 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom odhadovali, že tempo ich rastu sa naopak spomalí na 1,1 %. Reálne disponibilné príjmy obyvateľov Ruska totiž v novembri klesli medziročne o 4,7 %, najstrmšie za osem mesiacov.
V medzimesačnom porovnaní sa obrat ruských maloobchodníkov v novembri zvýšil o 0,3 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že klesne o 0,6 %.
Oslabenie ruského rubľa, ktorý sa tento rok prepadol už o 50 %, a tiež zrýchľovanie inflácie vyburcovalo ruských spotrebiteľov, aby si radšej nakúpili niektoré produkty už teraz, kým nebudú ešte drahšie a nedostupnejšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy