Nemecký súkromný sektor rástol najpomalšie za 18 mesiacov

Priemyselná výroba musí ďalej rásť, aby kompenzovala oslabenie v sektore služieb a zabránila tak celkovému poklesu najväčšej európskej ekonomiky, tvrdí agentúra Markit

Nemecký súkromný sektor v decembri rástol 20. mesiac v rade, zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý mapuje aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách, však klesol najnižšie od vlaňajšieho júna. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré zverejnila v utorok agentúra Markit. Zložený index PMI klesol na 51,4 bodu z novembrových 51,7 bodu. Udržal sa tak nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. Nové objednávky však klesali druhý mesiac za sebou a osobitný index pre sektor služieb skončil na 17-mesačnom minime 51,4 bodu. Index pre spracovateľský priemysel naopak vzrástol na 51,2 bodu z novembrových 49,5 bodu.

Priemyselná výroba musí ďalej rásť, aby kompenzovala oslabenie v sektore služieb a zabránila tak poklesu celej ekonomiky, uviedol Chris Williamson z agentúry Markit. Nemecká ekonomika v treťom kvartáli posilnila iba o 0,1 %. Recesii tesne unikla vďaka silným spotrebiteľským výdavkom a miernemu pozitívnemu príspevku obchodnej bilancie. Spracovateľský priemysel a služby tvoria spolu viac ako dve tretiny výkonu najväčšej európskej ekonomiky.

Zložený index PMI pre Francúzsko podľa osobitných údajov agentúry Markit posilnil na 49,1 bodu z novembrových 47,9 bodu. Na základe predbežných údajov tak aktivita klesala najmiernejším tempom za štyri mesiace. Index PMI pre sektor služieb posilnil na 49,8 bodu z úrovne 47,9 bodu v novembri. Rast nových objednávok zároveň sektor vykázal prvýkrát za štyri mesiace a vyhliadky do budúcnosti boli najoptimistickejšie od marca. Spracovateľský priemysel však čelil ďalšiemu poklesu, keď príslušný index klesol na 47,9 bodu. Napriek tomu existujú náznaky, že pokles aktivity dosiahol svoje dno a v januári by súkromný sektor druhej najväčšej ekonomiky eurozóny ako celok mohol opäť rásť, uviedol Chris Williamson z agentúry Markit.

Súvisiace články

Aktuálne správy