OPEC potvrdil, že neplánuje obmedziť produkciu ropy

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) potvrdila, že sa nebude ponáhľať zo znižovaním produkcie. A to ani v prípade pokračujúceho prepadu cien čierneho zlata. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Minister energetiky Spojených arabských emirátov (SAE) Suhail Al Mazrouei počas uplynulého víkendu poprel, že OPEC plánuje mimoriadne zasadnutie, na ktorom bude rokovať o možnosti obmedzenia ťažby. Spojené arabské emiráty sa tak podobne ako Saudská Arábia zdanlivo neznepokojujú pre pokračujúci prudký prepad cien ropy, ktorý spôsobil, že čierne zlato je najlacnejšie od poslednej finančnej a hospodárskej krízy.
Kartel na svojom poslednom zasadnutí koncom novembra ponechal oficiálne ťažobné kvóty nezmenené. OPEC sa obáva, že zníženie produkcie by nemalo výraznejší vplyv na vývoj cien a viedlo by len k zníženiu trhového podielu kartelu.
„Takto sme sa rozhodli. Veci zostanú tak, ako sú,“ povedal generálny tajomník OPEC Abdulláh al-Badrí v nedeľu (14. 12.) na tlačovej konferencii v Dubaji. „Dohodli sme sa, že je dôležité, aby sme v budúcom období pokračovali v ťažbe na terajšej úrovni.“
Podľa expertov budú ceny ropy ešte pokračovať v poklese, kým sa začnú trvalejšie oživovať. Dnes cena severomorskej ropy Brent padla na nové 5-ročné minimum v blízkosti úrovne 60 USD (48,29 eura) za barel (159 litrov). Kolaps cien ropa trvá už 6 mesiacov. Hlavnou príčinou je nadmerná ponuka na trhu z dôvodu boomu ťažby z bridlíc v Severnej Amerike a slabého globálneho rastu.
„Nezmeníme svoj názor, pretože ceny klesnú na 60 alebo 40 dolárov. Nedávame si za cieľ nejakú cenu. Trh sa stabilizuje sám od seba,“ povedal v nedeľu pre agentúru Bloomberg Al Mazrouei. OPEC by podľa neho mal počkať niekoľko mesiacov, kým vôbec bude diskutovať o mimoriadnom zasadnutí.

Súvisiace články

Aktuálne správy