SPF dosiahol za rok 2013 kladný hospodársky výsledok 10,61 mil. eur

Slovenský pozemkový fond (SPF) dosiahol za rok 2013 kladný hospodársky výsledok vo výške 10,61 milióna eur. Vyplýva to z jeho účtovnej závierky k 31. decembru 2013 a z návrhu na rozdelenie hospodárskeho výsledku za rok 2013, ktoré by na svojej schôdzi v stredu (17.12.) mala prerokovať a schváliť vláda SR.
Z hospodárskeho výsledku za minulý rok by podľa návrhu mali byť 2 milióny eur účelovo vyčlenené pre kapitolu rezortu pôdohospodárstva na financovanie projektov pozemkových úprav a 8,61 milióna eur by sa malo previesť do rezervného fondu SPF na tvorbu rezervy na krytie prípadných prehratých súdnych sporov.
Vládny kabinet by sa mal zároveň zaoberať schvaľovaním účtovnej závierky SPF k 31. decembru 2012. Podľa účtovného výkazu ziskov a strát dosiahol SPF za rok 2012 kladný hospodársky výsledok vo výške 10,10 milióna eur.
SPF je právnickou osobou, ktorá spravuje vymedzené poľnohospodárske a lesné nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu. Môže najmä bezodplatne prevádzať nehnuteľnosti z vlastníctva štátu do vlastníctva reštituentov na účely reštitučných náhrad, odplatne prevádzať majetok na účely privatizácie, predávať pozemky a poskytovať náhradné pozemky na účely usporiadania vlastníctva v zriadených záhradkárskych osadách, ako aj prenajímať nehnuteľnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy