Historické porovnanie príjmov: Nielen u nás trpí stredná trieda

, slate Foto: SITA

Ako dôkladne siahla Veľká recesia Američanom na ich peniaze? Odpoveď našiel ekonóm Edward Wolff, ktorý zozbieral údaje Fedu. Výsledok môže byť prekvapujúci. Vďaka recesii je medián americkej domácnosti na tom horšie než v roku 1969.

Čisté imanie sa rovná majetku jednej rodiny, inak povedané, je to, čo vlastnia mínus to, čo dlhujú. Newyorský profesor vo svojej analýze nezapočítava medzi aktíva spotrebný tovar, ako sú televízory, nábytok a pod. Trošičku sporné ale môže byť, že nezapočítava ani motorové vozidlá, pretože väčšina Američanov sa len tak nemôže auta zbaviť, ak potrebuje peniaze, veď ako inak by dochádzali do práce? Po všetkých tých debatách ohľadom príjmovej nerovnosti sa zameral na čisté imanie strednej triedy. Po prvé, tieto rodiny majú určitú finančnú rezervu pre každý prípad a po druhé, je tu dobre zdokumentovaný "efekt bohatstva." Tieto domácnosti sú totiž viac ochotné otvoriť svoje peňaženky, keď ceny ich domov rastú a akciové portfólio je vyvážené. Inými slovami, keď sa stredná trieda cíti bohato, je to dobré pre všetkých.

Príbeh, prečo stredná trieda prišla o svoje bohatstvo je už dobre známy. Američania naskočili na dlhovú vlnu hypotekárnych úverov, čo viedlo až do recesie. Následne sa trh s bývaním zrútil, a zrazu sa rodiny ocitli v realite, kde im patrila len časť nehnuteľnosti, ale zato mali na pleciach riadne dlhy. Mnohí sa dostali pod hladinu vlastnej hypotéky, čo znamená, že dlhovali viac ako bola hodnota ich nehnuteľnosti.

Pozoruhodné je, ako pomaly sa ľudia dokázali vrátiť späť do strednej triedy, aj keď percento zlých úverov neustále klesalo. Ľudia stále bojovali so svojimi starými niekoľkoročnými dlhmi, a to aj v prípade, že trh s nehnuteľnosťami sa postupne ozdravoval, ale už nikdy nedosiahol úroveň akú mal počas nafukujúcej sa bubliny. Tieto ekonomické jazvy do dnes pretrvávajú v štátoch, kde dosiahla kríza nehnuteľností najvyššiu úroveň. Z toho vyplýva, že mnohí ľudia ani dnes nemajú pocit nejakého ekonomického oživenia, veď v skutočnosti v ich prípadoch sa o žiadnom hospodárskom raste hovoriť ani nedá.

Súvisiace články

Aktuálne správy