Rakúska centrálna banka zhoršila výhľad rastu

Výhľad budúcoročného rastu domácej ekonomiky banka zhoršila na 1,9 % z júlovej prognózy 0,7 %. V roku 2016 počíta s posilnením výkonu ekonomiky o 1,6 % namiesto skoršie uvádzaných 2,1 %.

Rakúska centrálna banka v piatok zhoršila výhľad ekonomiky do nasledujúcich dvoch rokov. Zdôvodnila to spomalením na exportných trhoch, slabými investíciami a utlmeným spotrebiteľským dopytom. Deň predtým Európska centrálna banka zhoršila prognózu hospodárskeho rastu pre celú eurozónu. Výhľad budúcoročného rastu domácej ekonomiky rakúska centrálna banka zhoršila na 1,9 % z júlovej prognózy 0,7 %. V roku 2016 počíta s posilnením výkonu ekonomiky o 1,6 % namiesto skoršie uvádzaných 2,1 %. Výhľad pre tento rok banka zhoršila už v auguste, keď uviedla, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v roku 2014 pravdepodobne vzrastie o 0,4 % a nie o 0,9 %.

Slabý hospodársky rast, nízke ceny komodít a mierne zvyšovanie miezd sa podľa centrálnej banky prejavia aj na pomalšom raste cien, než predpokladala v júnovej prognóze. Harmonizovaný index spotrebiteľskej inflácie sa má zvýšiť v tomto roku o 1,5 % a v budúcom o 1,4 %. V roku 2016 banka očakáva návrat hodnoty indexu na hodnotu 1,5 %. Miera nezamestnanosti sa bude podľa rakúskej centrálnej banky v nasledujúcich dvoch rokoch pohybovať v rozpätí 5,1 % až 5,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy