Koho podplatiť, aby ste získali výhodný kšeft v cudzine

, OECD Foto:photl

Úplatok, všimné, či podplácanie už presahuje hranice štátov aj kultúr. Nová štúdia, ktorá mapuje 15 rokov zahraničného úplatkárstva konštatuje, že väčšinou tieto peniaze lietajú pod radarmi vládnych úradníkov. A aj keď vinníkov odhalia, čakajú na nich len nízke tresty. V priemere sedem rokov za mrežami, alebo pokuty nižšie než zisk z úplatku.

Prieskum z dielne OECD zozbieral údaje o úplatkárstve z interných auditov spoločností, či previerok podnikov v súvislosti s potenciálnou obchodnou transakciou. A výsledok? Medzinárodné podplácanie má jediný dôvod: získať zmluvu vo verejnom obstarávaní. Nie je preto žiadnym prekvapením, že s najväčšou pravdepodobnosťou sú ochotní prijímať zahraničné úplatky zamestnanci štátnych podnikov, na druhom mieste skončili colníci.

Zaujímavé je, že iba 2 % z hláv štátov, ktorí by ponúkli úplatky, by ich aj boli ochotní prijať. Pritom táto skupina je poberateľom tretieho najvyššieho podielu nelegálnych príjmov. Šanca, že líder zareaguje na vašu ponuku je malá, ale výsledný prínos môže byť pomerne vysoký. Väčšina úplatkov pochádzajú z veľkých firiem v ťažobnom priemysle a ropných vrtov.


OECD si myslí, že toto je len špička ľadovca. Omnoho viac peňazí mení majiteľa s rukami pod stolom než sme ochotní pripustiť. Organizácia obviňuje zo súčasného stavu zhovievavý postoj pri postihovaní, zlú kontrolnú činnosť daňových úradov a úradníkov finančného sektora, ktorí by mali mať za úlohu odhaliť nielen účastníkov, ale aj dôvody, prečo k úplatkárstvu vôbec dochádza.

Súvisiace články

Aktuálne správy