Juncker oslavuje šesťdesiatku: Petíciou mu zablahoželá milión Európanov

, BBC;ČTK Foto: SITA

Mimovládnej organizácii, ktorá je proti podpísaniu dohody o voľnom obchode medzi EÚ a USA, sa už podarilo zhromaždiť milión podpisov. Rozkol by mohol pokračovať pred Európskym parlamentom.

Aktivisti v kampani proti dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojeným štátmi tvrdia, že sa im podarilo nazhromaždiť jeden milión podpisov, informuje BBC. Petícia, pod ktorú sa sympatizanti môžu stále pridať, žiada okamžité prerušenie rokovaní o transatlantickom partnerstve (TTIP).

BBC uvádza, že v čase oznámenia webových stránkach nebol spomínaný milión podpisov, ale organizátori tvrdia, že majú k dispozícii požadované množstvo, aby bola presiahnutá táto magická hranica.

Odporcovia dohody nechcú, aby sa zrodila dohoda, aká už bola podpísaná medzi EÚ a Kanadou. Iniciátori petície sú presvedčení, že niektoré detaily voľného obchodu sú v rozpore so zásadami demokracie a európskeho práva. Okrem toho tiež vytýkajú, že rokovania o všeobecnej deregulácii sú nepriehľadné. Jednou z hlavných námietok odporcov dohovoru je, že v prípade splnenia určitých podmienok sa otvorí cesta pre investorov žalovať vlády, ak sa im bude zdať, že vládne kroky poškodzujú ich záujmy. Ide konkrétne o Investor State Dispute Settlement, súčasť mnohých obchodných a investičných dohôd. Friends of the Earth zverejnila správu, v ktorej vysvetľuje finančné dôsledky tohto pravidla. Rokovania vlád a firiem nie sú vždy otvorené pre verejnosť, uvádza sa v dokumente, ktorý skúma problematiku spiatočne až do roku 1994. Zahraniční investori žiadali náhradu vyčíslenú na takmer 30 miliárd eur v 20 štátoch. Aj keď výsledky sporov nie sú úplne známe, isté je, že firmám sa už od štátov podarilo vymámiť minimálne 3,5 miliardy eur.

Vo Veľkej Británii sa odporcovia TTIP obávajú aj toho, že sa zvýšia náklady na národnú zdravotnú starostlivosť, pretože bude takmer nemožné vypovedať, alebo upraviť zmluvy s veľkými zdravotníckymi organizáciami. Petícia okrem toho spomína aj ďalšie oblasti, ako trh práce, sociálne služby, životné prostredie, oblasť ochrany osobných údajov a práv spotrebiteľov. Vo všetkých hrozí deformácia kvôli TTIP.

"Pripravujeme špeciálny darček k 60. narodeninám Jeana-Claudea Junckera. Bude to petícia podpísaná jedným miliónom Európanov. Politici vždy pozývajú, aby sa aj občania aktívne zapájali do európskej politiky. Teraz tak urobí viac než milión ľudí. Na svoje 60. narodeniny môže Juncker sfúknuť sviečky na tejto nepopulárnej a nedemokratickej obchodnej dohode, ktorá je proti obyvateľom celej Európy. Jeden milión podpisov je len začiatok. Budeme pokračovať v našich protestoch, až kým sa TTIP a CETA nestanú minulosťou," píše sa vo vyhlásení.

Európska komisia sa domnieva, že v záujme transatlantickej dohody sa nevzdáme vysokej európskej právnej, či sociálnej normy, ani štandardu v prípade ochrany spotrebiteľa. Právnu ochranu investorov považuje komisia za dôležitú z hľadiska zabezpečenia toku kapitálu, euroúradníci tvrdia, že právna úprava v tejto oblasti funguje dobre. Rokovania však poskytujú príležitosť na vylepšenie právnych predpisov. Európsky parlament sa petíciou bude zoberať, Európska komisia by mala vypracovať oficiálne stanovisko, s odôvodnením, ktoré časti iniciatívy odmieta a ktoré nie.

Aliancia v júli požiadala o oficiálnu registráciu európskej občianskej iniciatívy požadujúcej od Európskej komisii zastavenie rozhovorov o dohode TTIP. Podľa pravidiel by takáto iniciatíva pri získaní viac ako milióna podpisov mohla komisiu prinútiť k prehodnoteniu politiky, komisia ju však zaregistrovať odmietla. Stop TTIP sa preto rozhodla uskutočniť petíciu vlastnými silami a rozhodnutia komisie zamietnuť registráciu napadla na súde, píše sa v tlačovej správe.

Podľa odporcov by však deregulácia obchodu mala negatívny vplyv napríklad na pravidlá v oblasti bezpečnosti potravín, európu by mohli zaplaviť napríklad geneticky modifikované potraviny. Európska únia sa však už dohodla na otvorení európskeho poľnohospodárstva geneticky modifikovaným plodinám bez ohľadu na podpis transatlantickej dohody. Prvé povolenie na pestovanie týchto rastlín budú udelené najskôr budúci rok a jednotlivé štáty budú môcť ich pestovanie na celom svojom území alebo jeho časti zakázať. Formálne ešte musia dohodu schváliť členské štáty a na svojej plenárnej schôdzi tiež Európsky parlament. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín zatiaľ formálne povolil štyri odrody geneticky modifikovanej kukurice, vrátane známej MON810 od americkej spoločnosti Monsanto, a TC1507, ktorú dodáva americká skupina Pioneer. Ďalšie štyri druhy na povolenie čakajú. Pestovanie geneticky upravených plodín by sa malo spočiatku týkať len niekoľkých málo krajín. Kukurica MON810, ktorá sa zatiaľ ako jediná smie v EÚ pestovať, rastie na poliach púhych troch štátov: na 110 tisícoch hektárov v Španielsku, na 9000 hektároch v Portugalsku a na 3000 hektároch v Českej republike.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy