MF nechce sociálnu ekonomiku v stratégii zamestnanosti

Ministerstvo financií SR žiada rezort práce a sociálnych vecí, aby prehodnotil zaradenie opatrení spadajúcich pod označenie sociálna ekonomika do Národnej stratégie zamestnanosti SR do roku 2020. Podpora zamestnanosti týmito nástrojmi podľa ministerstva financií neodzrkadľuje odporúčania iných strategických materiálov, či odporúčania medzinárodných inštitúcií v kontexte trhu práce na Slovensku. „Zamestnávanie najviac znevýhodnených skupín možno podporovať inými nástrojmi, napr. znižovaním odvodov nízkopríjmových zamestnancov, či cielenými aktívnymi opatreniami trhu práce zameranými na tieto skupiny ľudí,“ odkázalo ministerstvo financií rezortu práce a sociálnych vecí.

Jedným z nástrojov vlády na podporu zamestnanosti na Slovensku by podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera mala byť sociálna ekonomika. Uviedol to na utorkovej tlačovej besede ku konferencii na tému Národná stratégia zamestnanosti. Sociálna ekonomika by sa podľa neho mala zamerať na dlhodobo nezamestnaných. „Sociálna ekonomika z hľadiska počtu občanov, ktorí sú evidovaní ako dlhodobo nezamestnaní, je pre mňa jedna z najvážnejších a najdôležitejších,“ povedal v utorok minister práce.

Ako ďalej uviedol, už možno v budúcom roku rezort práce a sociálnych vecí pripraví legislatívu súvisiacu so sociálnou ekonomikou. „Je potrebné niektoré veci urobiť, z hľadiska verejného obstarávania, aj z hľadiska spolupráce a zodpovednosti samosprávnych orgánov,“ tvrdí šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

Riešenie v sektore sociálnej ekonomiky môžu podľa Národnej stratégie zamestnanosti predstavovať napríklad tzv. sociálne podniky pracovnej integrácie. Ide o hospodárske subjekty, ktorých hlavným cieľom je profesionálna integrácia ľudí, ktorí na trhu práce čelia vážnym problémom. Vláda by sa mala podľa materiálu zaoberať potrebou prípravy a prijatia samostatnej právnej úpravy o sociálnych podnikoch, resp. o sociálnom podnikaní, príp. o sociálnej ekonomike, vrátane prepojenosti na verejné obstarávanie so sociálnym aspektom a kompetencie orgánov miestnej a územnej samosprávy.

Súvisiace články

Aktuálne správy