Viete kam vám utekajú peniaze? Pomôže rodinný audit

, iDnes Foto: SITA;photl

Nová štúdia ukázala, že nežné pohlavie dokáže v porovnaní s mužským náprotivkom šikovnejšie sporiť. Ženy jednoducho vedia, kadiaľ im peniaze utekajú. Najčastejšie si osobné účtovníctvo vedú rozvedení ľudia, naopak prehľad o rodinnom rozpočte má len každá druhá domácnosť.

Väčšina ľudí má dobrý prehľad o tom, koľko peňazí im mesačne na účet chodí. S výdavkami je to však oveľa horšie. Hrubý prehľad o veľkých splátkach, ako je hypotéka, nájomné či energie, ešte v hlave nosiť dokážeme. Ale bežné výdavky v podobe nákupov už evidujeme horšie. No a drobné výdavky za bankové poplatky, či zloženky neregistrujeme takmer vôbec.

Z času na čas si prejdite staré zmluvy na rôzne služby, radia odborníci. Zmeňte svoje zvyky, žiadajte lepšie podmienky, nebojte sa prejsť ku konkurencii. Možno celkom zbytočne prichádzate o nemalé peniaze. Urobte si doma finančnú inventúru, aby ste zistili, kadiaľ peniaze utekajú.

Rozpočet, prvý krok k šetreniu    
Kto si chce dať peniaze do poriadku, musí si najprv zostaviť rodinný rozpočet. Na jednu stranu spísať všetky príjmy, na druhú všetky očakávané výdavky. Nemali by tam chýbať ani tie, ktoré sa platia ročne, ako je dovolenka, darčeky, doplatky za energie a rozpočítajte ich na mesiace. Treba rátať aj s určitou rezervou, čo ak sa nejaký spotrebič nečakane vychytí opustiť domácnosť, môže tým pomerne citeľne narušiť finančnú rovnováhu. Dnes už výpočtová technika dokáže riadne uľahčiť domáce účtovníctvo. Čoraz častejšie sa objavuje elektronická forma v exceli či špecializovaných aplikáciách. Ale aj z ručne napísaného poctivo urobeného prehľadu jasne uvidíte, za čo utrácate najviac a kde by sa dalo škrtať. Má to ale jednu nevýhodu, dôležitý notes sa môžete stratiť, alebo poškodiť. O nič lepšie to nebude ani v prípade, že použijete ďalší systém našich babičiek, obálky a poháre. Sústrediť na jednom mieste peniaze na hlavné či denné útraty je jednoduché, rýchle a prehľadné. Ale keď sa ukáže, že niečo stojí viac, než je v obálke, musíte improvizovať. Napriek tomu je tento spôsob obľúbený v mnohých domácnostiach aj dnes.

Elektronická evidencia okrem prehľadnosti a jasnej štruktúre umožňuje jednoduchý prístup aj k starým údajom a tým možnosť porovnávať. Ak máte peniaze v banke, môžete využiť pekne spracované prehľady o vašich výdavkoch priamo na stránke vášho internetového bankovníctva. Všetko je zrozumiteľne spracované, grafy ukazujú nielen disponibilné prostriedky na účte v časovej osi, ale aj rôzne koláčové grafy, na ktorých sú výdavky podľa ich druhu. Získate dobrý prehľad o tom, kam vaše peniaze putujú. Takéto sledovanie výdavkov podľa rôznych parametrov si ale vyžaduje viac času pri spracovaní, jednotlivé výdavky treba rozdeľovať podľa ponuky do kategórií. Fanúšikovia moderných technológií si môžu stiahnuť jednoduché aplikácie do svojich inteligentných telefónov, a získať tak prehľad o svojich peniazoch kedykoľvek a kdekoľvek.

Inventúra zmlúv    
Po zoškrtaní zbytočných výdavkov je na rade revízia zmlúv. Vytiahnite zo zásuvky všetky dohody s bankami, dodávateľmi energií či dátových služieb, zmluvy s poisťovňami či veriteľmi a porovnajte ich podmienky s konkurenciou. Či je zmluva výhodná, alebo nie, môžu napovedať rôzne porovnávače. Ak je pre vás porovnávanie náročné, môžete o audit požiadať finančného poradcu, ktorý zároveň odporučí, ako zmluvy revidovať.

Banky
Zvážte, koľko platieb mesačne posielate, ako často vyberáte peniaze z bankomatu, koľko potrebujete kariet a či využívate elektronické bankovníctvo, alebo chodíte do pobočky. To napovie, či je pre vás výhodnejší účet s nižšou cenou za vedenie a spoplatnenými transakciami, alebo účet s vyššou cenou za vedenie, ku ktorému získate rad služieb zdarma pri splnení určitých podmienok ako je mesačný príjem, priemerný zostatok a pod. Rad bánk si za vedenie účtu nič neúčtuje a strháva si len peniaze za špecifické transakcie ako je napríklad výber z bankomatu. V prípade týchto bánk sa ale s návštevou pobočky nepočíta.

Pôžičky
Starostlivo si preštudujte obchodné podmienky. Nesledujete len výšku mesačnej splátky, ale aj RPMN (ročná percentuálna miera nákladov, ktorá udáva percentuálny podiel z dlžnej sumy, ktorú musí spotrebiteľ zaplatiť za obdobie jedného roka za splátky, správu a náklady spojené s čerpaním úveru) a celkový preplatok istiny. Preštudujte si aj poplatky spojené s predčasným splatením a sankcie pri omeškaní. Spýtajte sa na poistenie pre prípad, že nebudete schopní pôžičku z akýchkoľvek dôvodov splácať, a na cenu tejto doplnkovej služby. Ak máte viac pôžičiek z viac ústavov, snažte sa ich zlúčiť do jednej. Konsolidáciou úveru budete platiť len jeden poplatok za vedenie účtu a za správu úveru a v hlave budete nosiť len jeden termín splácania. Znížite tým riziko pokuty za oneskorenú platbu.

Hypotéky
Nečakajte na oznámenie novej úrokovej sadzby pre nasledujúce fixačné obdobie, banky ho oznamujú neskoro. O nových podmienkach sa aktívne zaujímajte sami aj pol roka vopred. Každá desatina zníženia úrokov znamená vo finále značné úspory.

Energie
V prípade elektriny a plynu si pri porovnávaní ponúk pripravte ročné vyúčtovanie (pre plyn sa posiela práve v týchto dňoch). Z neho získate prehľad o výške odberu a cene. Úspora na plyne pri porovnaní možných dodávateľov nie je zanedbateľná. Vyššie úspory by však nemali byť hlavným kritériom. Dobre si všímajte aj ďalšie informácie o podmienkach dodávky, poplatkoch, ale smerodatné môžu byť aj skúsenosti klientov.

Poistenie
Preverte, či náhodou nemáte viac poistení na rovnakú vec, alebo či neplatíte zbytočne riziká, ktoré nemôžu nastať, alebo naopak, ak chýba poistka na niečo, čo potrebujete. Ak napríklad ako jediný živiteľ rodiny nie ste poistený na smrť, úraz či invaliditu. Zvláštnu kapitolu tvorí prevádzka auta. O ponuky poisťovní v prípade povinného zmluvného poistenia sa treba zaujímať v dostatočnom predstihu. Poisťovňa má povinnosť doručiť predpis poistného na budúci rok v časovom predstihu, aby ste mali na prípadné vypovedanie potrebných šesť týždňov pred výročím zmluvy. Ak máte aj havarijné poistenie je dôležité si uvedomiť, že najmä u nového auta rýchlo klesá hodnota vozidla. Zistite si, ako poisťovňa v skutočnosti oceňuje vaše vozidlo, aby ste neplatili zbytočne vysoké poistné, keď pri likvidácii po vyplatení odškodného rovnako staré auto jednoducho nekúpite.

Vyjednajte si lepšie podmienky, alebo choďte inde    
Ak ste si už rodinný audit urobili, viete kadiaľ vám peniaze zbytočne utekajú. Nadišiel čas tieto diery zaceliť. So znalosťou aktuálnych trhových podmienok budete pri vyjednávaní o lepších podmienkach silnými hráčmi. Najprv skúste dohodu s existujúcou firmou, ak u nej nepochodíte, prejdite ku konkurencii. Vždy si však vopred zistite, či vám odchodom nehrozí nejaká sankcia. Ak máte viazanosť, mohli ste získať mesačnú zľavu, a keď odídete pred zmluvným termínom, budete musieť zľavu spätne vyrovnať. V prípade zrušenia existujúceho životného poistenia sa informujte, aká finančná strata pre vás týmto krokom vznikne. Sankcie za ukončenie napríklad investičného životného poistenia môžu byť po krátkodobom dvojročnom sporení tak veľké, že nedostanete z uložených peňazí takmer nič.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy