SWAN chce využívať národný roaming od januára 2015

Právo na službu národného roamingu vzniká operátorovi pri dosiahnutí pokrytia aspoň 20 % populácie SR, pričom túto podmienku by mal splniť podľa zverejnených informácií v decembri tohto roka.

Štvrtý mobilný operátor, spoločnosť SWAN, a.s., chce využívať národný roaming od januára budúceho roka. Ako ďalej v piatok informoval telekomunikačný operátor, obrátil sa so žiadosťou o podporu pri napĺňaní povinností operátorov poskytnúť národný roaming na Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ). Tieto povinnosti sú zakotvené v individuálnych povoleniach na používanie frekvencií, ktoré boli pridelené mobilným operátorom v aukcii.

„Povinnosť poskytnúť službu národného roamingu štvrtému mobilnému operátorovi bola súčasťou podmienok aukcie v roku 2013. Po úspešnej účasti v aukcii a pridelení licencie sa spoločnosť SWAN stala štvrtým mobilným operátorom,“ konštatovala spoločnosť. Právo na službu národného roamingu mu vzniká pri dosiahnutí pokrytia aspoň 20 % populácie SR. Podľa zverejnených informácií spomínanú licenčnú podmienku plánuje splniť v decembri tohto roka.

V októbri tohto roka informovali zástupcovia SWAN, že zvyšní operátori odmietli rokovať o komerčnom národnom roamingu. „Zostáva nám možnosť, ktorá nám bola prisľúbená v licencii, to znamená licenčný národný roaming, kde to je viazané na podmienku 20-percentného pokrytia populácie,“ priblížil predseda predstavenstva SWAN Juraj Ondriš.

SWAN získal v tendri licenciu na 2 x 15 MHz v pásme 1 800 MHz a v stanovených termínoch začal používať pridelené frekvencie vo viacerých mestách na Slovensku. Do konca tohto roka operátor plánuje vybudovať na Slovensku 300 základňových staníc, do troch rokov plnohodnotnú mobilnú 4G sieť s viac ako 1 100 základňovými stanicami. Celkovo plánuje SWAN do projektu mobilného operátora investovať až 100 mil. eur.

Telekomunikačný operátor SWAN poskytuje elektronické služby od roku 2000. Vybudoval vlastnú optickú sieť s európskymi parametrami a s počtom viac ako 50 tis. zákazníkov. Je tretím najväčším poskytovateľom internetu na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy