Cena WTI vzrástla, stále sa však drží v blízkosti vyše 4-ročného minima

Cena americkej ropy WTI zaznamenala mierny rast, naďalej sa však drží v blízkosti vyše 4-ročného minima.

Cena americkej ropy WTI zaznamenala mierny rast, naďalej sa však drží v blízkosti vyše 4-ročného minima. Na túto úroveň klesla v utorok (25.11.) potom, ako sa štyria významní exportéri ropy nedokázali dohodnúť na znížení produkcie s cieľom podporiť ceny komodity. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Vo Viedni sa v utorok zišli zástupcovia Saudskej Arábie, Venezuely, Ruska a Mexika, aby rokovali o podpore cien ropy, no so žiadnym riešením neprišli. Všetky štáty dali najavo, že ich nízka cena ropy znepokojuje, ani jeden však neoznámil, že je ochotný ich podporiť znížením vlastnej produkcie. Trhy teraz čakajú na výsledok zasadnutia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktoré sa uskutoční vo štvrtok (27.11.) vo Viedni.

"Ak OPEC neurobí v oblasti ťažby nič, ceny ropy pôjdu opäť dolu," povedal analytik Ric Spooner zo spoločnosti CMC Markets v Sydney. "Navyše, aj keď by OPEC nakoniec k obmedzeniu produkcie pristúpil, vzhľadom na to, že prebytok na trhu s ropou predstavuje asi dva milióny barelov denne (1 barel = 159 litrov), zníženie produkčných kvót nemusí byť dostatočné," dodal.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári vzrástla v popoludňajších hodinách v Singapure v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 5 centov na 74,14 USD (59,67 eura) za barel. Na záver utorkového obchodovania ale klesla až o 1,69 USD na 74,09 USD/barel, čo bola najnižšia uzatváracia hodnota od septembra 2010. Od začiatku tohto roka poklesla cena WTI už o 25 %. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, vzrástla o 14 centov na 78,47 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy