Taliansko očakáva, že Brusel schváli jeho rozpočtové plány

Európska komisia by nemala krajiny hodnotiť iba na základe predpísaných rozpočtových limitov, ale aj podľa vnútornej logiky reforiem, tvrdí minister hospodárstva Pier Carlo Padoan.

Talianska vláda očakáva, že Európska komisia (EK) schváli jej rozpočtové plány na budúci rok, pričom zohľadní úsilie o zníženie rozpočtového deficitu a reformy zamerané na podporu hospodárskeho rastu. Vyhlásil to v utorok minister hospodárstva Pier Carlo Padoan. Komisia by nemala krajiny hodnotiť iba na základe stanovených limitov pre výšku rozpočtových deficitov a verejných dlhov, ale mala by prihliadnuť aj na „vnútornú logiku“ reforiem, povedal Padoan.

Taliansky premiér Matteo Renzi minulý mesiac oznámil, že vláda po pripomienkach Bruselu zníži budúcoročné výdavky o ďalších 4,5 mld. eur. Zdroj agentúry Reuters však minulý týždeň uviedol, že EK môže od Talianska žiadať dodatočné výdavkové škrty. Talianska ekonomika, ktorá čelí už tretej recesii za posledných šesť rokov, podľa Padoana pravdepodobne klesne aj v štvrtom kvartáli tohto roku. K zotaveniu tretej najväčšej ekonomiky eurozóny majú prispieť rozsiahle reformy trhu práce, verejnej správy a súdnictva, ktoré si naplánovala vláda premiéra Renziho.

Súvisiace články

Aktuálne správy