Akciový trh stojí na začiatku úrodného obdobia

, Colosseum

Podľa prieskumu spoločnosti Yardeni Research Inc je obdobie priebežných volieb v USA, ktoré sa konajú dva roky po prezidentských voľbách, pre americké akcie jedným z najvýživnejších častí roka.

Rast akciového indexu S&P 500 dosahuje od roku 1942 priemerne 8,5 percenta v nasledujúcich troch mesiacoch po voľbách. Po dobu šiestich mesiacov rastie priemerne o 15 percent a po dvanástich mesiacoch o 15,6 percenta. Štatistika navyše ukazuje, že zo sledovaných 45 období bolo len jedno, kedy akcie klesali, a to po dobu len troch mesiacov.
 

Pri použití denných údajov od roku 1928 indexu S&P 500 autori výskumu zistili, že priemerný nárast indexu bol najvyšší v treťom roku po prezidentských voľbách, kedy dosiahol 13,4 percenta, a do tohto obdobia práve vstupujeme. Priemerný nárast v prvom roku po voľbách za dané obdobie predstavoval 5,2 percenta, v druhom roku 4,5 percenta a vo štvrtom roku 5,5 percenta. Z celkového počtu 21 tretích rokov po prezidentských voľbách boli iba dva stratové, a to počas Veľkej hospodárskej krízy. Z 22 prvých rokov a 21 druhých rokov bolo stratových 10, a z 21 štvrtých rokov boli v mínuse 4.

Graf ukazuje nasledujúce tri kalendárne štvrťroky ako najziskovejšie v prezidentskom volebnom cykle (zdroj: Yardeni Research)

Akcioví investori tak zažívajú rastové obdobie od polovice októbra. Index technologických akcií NASDAQ má za sebou od 16. októbra do 18. novembra impozantný rast o veľkosti 13 percent.

Denná cena futures kontraktu na akciový index NASDAQ v bodoch (zdroj: Colosseum, a.s.)

V prípade jedného nakúpeného futures kontraktu ide o zisk takmer 8 500 dolárov. Index S&P 500 vzrástol za rovnaké obdobie o 10 percent rovnako ako index tridsiatich najlepších amerických akcií Dow Jones Industrial Average. Ekonomika Spojených štátov v porovnaní s hospodárskym spomalením v Európe a slabnúcim rastom v Číne stále vykazuje dobrú kondíciu, a preto americké akcie stále priťahujú pozornosť investorov.

 

Autor: Petr Habiger, analytik Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy