Cestujete do zahraničia? Veľké porovnanie cien hromadnej dopravy, taxíkov a služby Uber

, GoEuro Foto: SITA

Cestovateľký portál GoEuro sa pozrel, koľko pasažieri zaplatia v 60 svetových mestách za verejnú dopravu, taxíky, či službu Uber. Ide o prvý prieskum, ktorý akceptuje aj priemerné náklady alternatívy zvanej Uber.

Prekvapivo tak vyznieva skutočnosť, že Uber nemusí byť vždy lacnejší než taxík. Ale porovnanie nie je úplne fér. Uber Black a UberLux sú výrazne drahšie ako UberPOP. A v niektorých krajinách jednoducho UberPOP služby neposkytujú. Napríklad Brusel má iba UberPOP a Uber je tak podstatne lacnejší ako ponuka taxislužieb v tomto  európskom hlavnom meste.

"Rozsiahle porovnanie týchto sadzieb je zaujímavé, pretože spotrebiteľ môže urobiť správne rozhodnutie v tom, ako by chceli byť prepravovaný," hovorí Robin Wilfert, kreatívny riaditeľ GoEuro. "Niektoré krajiny majú veľmi odlišné ceny pre miestnu dopravu. Porovnanie cien tak môže pomôcť pri výbere turistickej destinácie."

V New Delhi je jedno, aký druh prepravy si zvolíte. Je to najlacnejšie mesto pre všetky druhy dopravy. Štokholm je naopak najdrahší. Ale toto umiestnenie má dať obraz pre zahraničných turistov, neberie do úvahy miestne životné náklady. V prípade taxíkov a Uber berie GoEuro cenu za 10 kilometrový výjazd. Náklady na hromadnú dopravu odzrkadľujú cenu za jednu cestu.

Ako najdrahšie krajiny s hromadnou dopravou vyšli z prieskumu Austrália, Švajčiarsko a Švédsko. Zarážajúce môže byť, že náklady na verejnú dopravu v Londýne a vo Viedni sú často nižšia ako vo veľkom meste, akým je napríklad Berlín. Holandské a belgické mestá ako Amsterdam (54. miesto), Rotterdam (57) a Brusel (34) sú naozaj lacné. V týchto troch mestách je drahý hlavne taxík, aj keď Uber v Rotterdame je drahší než taxík, verejná doprava je ale celkom lacná.

Ceny v nemeckých mestách, Berlíne, Hamburgu, Mníchove, Frankfurte a Düsseldorfe, sú relatívne rovnaké. Za 16 – 20 euro pri jazde objednanej cez Uber. Cena taxíkov v týchto mestách sa pohybuje v rozmedzí od 19.77 do 21.84 eura. Vo verejnej doprave je jazda autobusom alebo vlakom v rozmedzí od 2 -2,60 eura.

Náklady na dopravu sú najnižšie v Indii a Indonézii. V New Delhi vám na hromadnú dopravu stačí 17 eurocentov. V Bombaji je to len 1,83 eura a za desať míľovú jazdu cez Uber a Jakarte 2,97 eura.

Rozdiel medzi začiatkom a koncom rebríčka je skutočne priepastný. Vo švédskej metropole Štokholme vyjde jazda cez Uber na 38,30 eura. V Austrálii (Sydney) je to o niečo menej, 38,22 eura. V Zürichu vás taxík vyjde na 10 kilometrov 36,48 eura. Ceny za verejnú dopravu v Zürichu a v Štokholme sú pomerne vysoké, 3.75 a 3.91. Avšak vrcholom je s 5,95 eura Londýn. Taxíky v meste na Temži sú relatívne lacné, okolo 22,76 eura. Najdrahším mestom pre Uber je Sydney, ale verejná doprava je relatívne lacná, s 2.23 eura je takmer na úrovni Viedne (2,20 eura).

Je zaujímavé, že Viedeň, ktorá sa rozhodne nepreslávila nízkymi cenami za verejnú dopravu, je lacnejšia ako Berlín (2,20 eura a 2,60 eura). A to isté platí aj pre taxíky (13,71 eura a 19.77 eura). Pokiaľ ide o Uber, Berlín bol rovnako "porazený" (22,25 v Berlíne a 18,50 vo Viedni).

Súvisiace články

Aktuálne správy