Rozhodnutie súdu: Uber môže v Nemecku opäť fungovať

, ČTK Foto: SITA;Uber

Vozidlá alternatívnej taxislužby Uber môžu v Nemecku ďalej jazdiť, informuje o tom server denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung. Súd vo Frankfurte nad Mohanom totiž zrušil predbežné opatrenie, ktoré činnosť americkej spoločnosti v krajine zakazovalo.

Klasické nemecké taxislužby, ktoré sa usilujú o zablokovanie služby Uber v Nemecku sa budú naďalej  domáhať svojho cieľa v bežnom súdnom konaní.

Frankfurtský súd na konci augusta v skrátenom konaní rozhodoval o sťažnosti Taxi Deutschland a nakoniec rozhodol, že Uber porušuje zákon o preprave osôb. Vydal preto predbežné opatrenie, ktorým zakázal fungovanie služby v celom Nemecku pod hrozbou pokuty do výšky 250 000 eur za každú uskutočnenú jazdu.

Podľa združenia nemeckých taxislužieb Taxi Deutschland predstavuje Uber nekalú konkurenciu pre taxikára. Taxislužby tvrdia, že vodiči spolupracujúci s Uberom nemajú koncesiu pre prevádzkovanie taxislužby ani neplatia drahšie povinné zmluvné poistenie, ktoré je spojené s prevádzkovaním osobnej dopravy.

Teraz však súd predbežné rozhodnutie stiahol. Vyhovel tak požiadavke právnikov Uberu, ktorí tvrdili, že nie je dôvod na skrátené konanie a že sa vec môže rozhodnúť v štandardnom súdnom spore.

 Čo je to Uber:

– aplikácia, ktorá umožňuje zákazníkom, po stiahnutí do mobilného telefónu, spojiť sa priamo s registrovanými vodiči, ktorí ich odvezú na určené miesto. Aplikácia slúži aj ako taxameter a platobný nástroj.

– bol založený v San Franciscu v roku 2009 a jeho trhová hodnota sa po júnovom zvýšení kapitálu pohybuje okolo 18 miliárd dolárov. Firma sa označuje za trh, ktorý sprostredkováva kontakt medzi vodičmi a zákazníkmi, nie za prepravnú službu.

– napriek tomu služba narazila v rade európskych miest na reguláciu trhu s dopravnými službami. V júni proti nej protestovali taxikári niekoľkých miest. Tvrdili, že služba pre nich predstavuje nelegálnu konkurenciu. Radnica v Berlíne a Hamburgu službu Uber zakázala, pretože jej vodiči nemali povolenie na prepravu cestujúcich ani požadované poistenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy