Vyhliadky nemeckej ekonomiky zostávajú podľa Bundesbank slabé

Vyhliadky nemeckej ekonomiky zostávajú podľa nemeckej centrálnej banky Deutsche Bundesbank slabé. Informovala o tom agentúra Reuters.
Bundesbank v dnes zverejnenej mesačnej správe poukázala na zhoršenie očakávaní podnikateľov a stagnáciu nových objednávok. To podľa banky signalizuje, že ekonomika nebude prinajmenšom do konca roka 2014 rásť. Nemecké tovary sú síce žiadané na svetových trhoch, ale v súčasnosti chýbajú výraznejšie impulzy v globálnom obchode.
Ďalším problémom je, že ekonomiky krajín eurozóny ešte stále výraznejšie neožili. „Ostatné zahranično-ekonomické faktory, ako sú prudké oslabenie eura a pád cien ropy, však môžu pozvoľna a v obmedzenom rozsahu podporiť oživovanie,“ uviedli ekonómovia Bundesbanky.
Situácia na nemeckom trhu práce sa vyvíja pozitívne, čo je spoločne s prílevom pracovnej sily zo zahraničia a výrazným nárastom miezd dobrým predpokladom pre to, aby spotrebiteľské výdavky aj v budúcnosti podporovali rast ekonomiky.
Nemecká ekonomika sa v lete tesne vyhla recesii. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v 3. kvartáli zvýšil len o 0,1 %. Zníženiu HDP zabránili vysoký nákupný apetít spotrebiteľov a nárast exportu. V 2. štvrťroku najväčšia európska ekonomika klesla o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy