V kazue predaja tehotnej Slovenku v Anglicku zadržali 13 ľudí

, BBC Foto: SITA

V Manchestri bolo zatknutých trinásť ľudí kvôli obchodovaniu s ľuďmi. Dvadsaťročnú Slovenku skupina predala za 15 000 libier mužovi, ktorý čelil v Británii deportácii. Tehotná žena potom bola takmer donútená k umelému prerušeniu tehotenstva.

Prípad sa dostal k polícii, keď Slovenka oznámila svojmu prekladateľovi, že bola predaná proti svojej vôli a potom takmer donútená k podstúpeniu interrupcie. O incidente, ktorý sa odohral v grófstve Greater Manchester na severozápade Anglicka, informovala BBC. Policajti zatkli osem mužov a tri ženy počas nájazdov v Rochdale, Oldham a Cheetham Hill. Národnosť zadržaných zatiaľ polícia neuviedla.

Prípad núteného sobáša nie je vo Veľkej Británii zďaleka ojedinelý. Napríklad tento rok v máji priletela do britského Lutonu tehotná žena, ktorá chcela navštíviť svoju sestru. Namiesto toho sa jej ľsťou zmocnil neznámy muž a mesiac nato sa s ňou oženil pod islamským právom šaría, píše BBC.

Potom, čo sa žena skontaktovala s nezávislou prekladateľkou, vyšlo najavo, že bola do sobáša aj následnej žiadosti o potrat donútená. Polícia odhaduje, že len v Manchestri sa môže vyskytovať až 400 takýchto prípadov falošného manželstva. V rámci tohto vyšetrovania sa zistilo, že štandardná sadzba je za ženu okolo 3000 libier, v prípade, že je žena tehotná, suma sa vyšplhá na 10 – 15 tisíc libier, pretože táto skutočnosť prakticky záručuje povolenie na pobyt.

V minulom roku zadržala britská polícia šesť Čechov, ktorí na území Veľkej Británie dohovárali fingované sobáše, z veľkej časti aj medzi Slovenkami s indickými mužmi. Ľudia z neúnijných štátov uzatvárajú s občanmi Európskej únie falošné manželstvo spravidla kvôli tomu, aby získali povolenie na dlhodobý pobyt a zamestnanie. Najčastejšie sa to týka Indov, Pakistancov a Nigérijčanov.

Polícia zatiaľ potvrdila 14 fingovaných manželstiev v Rochdale za posledných 12 mesiacov. Vyšetrovatelia ale tvrdia, že celkovo sa počet falošných sobášov vyšplhal až na 400. Každý takýto podvod stojí britskú ekonomiku 40 000 libier.

Súvisiace články

Aktuálne správy