Ceny v Maďarsku v októbri medziročne klesli už piaty mesiac

V porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška sa celková cenová hladina v októbri v Maďarsku znížila o 0,4 %. Štatistický úrad krajiny KSH však uviedol, že vývoj cien sa stále nemôže označiť za klasickú defláciu

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v októbri medziročne už piaty mesiac oslabili. Štatistický úrad krajiny KSH však uviedol, že vývoj cien sa stále nemôže označiť za klasickú defláciu. V porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška sa celková cenová hladina v októbri v Maďarsku znížila o 0,4 % po septembrovom poklese o 0,5 %. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpovedali, že ceny v októbri klesnú o 0,3 %.

Hlavným dôvodom medziročného poklesu cien bolo zlacnenie energií, o ktorom rozhodla vláda, ako aj pokles cien odevov. V prípade ostatných kategórií tovarov nie je evidentné dlhodobé znižovanie cien. Pokles celkovej cenovej hladiny tak vo všeobecnosti nie je dostatočný na to, aby zodpovedal klasickej definícii deflácie, uviedla Borbala Minaryová z maďarského štatistického úradu.

Zmiernenie tempa poklesu cien je podľa Minaryovej výsledkom toho, že motorové palivá zlacneli menej výrazne ako pred rokom. „Pokiaľ ide o energie pre domácnosti, septembrové zlacnenie elektriny, o ktorom rozhodla vláda, sa plne prejavilo v októbri,“ dodala. Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny potravín a palív, bola v októbri vo výške 1,5 %. V septembri sa maďarská jadrová inflácia nachádzala na štvorročnom minime 1,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy