Google chce do vesmíru, prenajal si od NASA základňu

, ČTK Foto: SITA

Google za prenájom rozsiahleho pozemku s letiskom či golfovým ihriskom zaplatí 1,16 miliardy dolárov. Zmluva je na 60 rokov.

Americká internetová spoločnosť Google podpísala zmluvu o dlhodobom prenájme časti historickej leteckej základne americkej Národnej agentúry pre letectvo a vesmír (NASA) v Kalifornii. Internetová spoločnosť tú plánuje zmodernizovať tri obrovské hangáre a využiť ich pri projektoch v oblasti robotiky a výskumu vesmíru, napísala dnes agentúra AP.

Miesto leží pár kilometrov od hlavného riaditeľstva Googlu v Mountain View v kalifornskom Silicon Valley a je súčasťou leteckej základne Moffett Field. Do renovácie hangárov a ďalších zlepšení Google chce investovať vyše 200 miliónov dolárov, uviedla NASA. Hangáre bude podľa nej využívať firma Planetary Ventures, čo je dcérska spoločnosť Googlu, a to k "výskumu, vývoju, montáži a na testovanie" v oblastiach vesmírneho výskumu, letectva, vesmírnych vozidiel (roverov), robotiky a ďalších technológií.

Zakladatelia Googlu Larry Page a Sergey Brine sa zaujímajú o letectvo a vesmír, dráhy Moffett Field už dávnejšie používajú pre svoje súkromné lietadlá. Spoločnosť nedávno prevzala niekoľko menších firiem, ktoré pracujú na satelitných technológiách a v oblasti robotiky.

NASA plánuje na bývalej základni amerického námorníctva naďalej prevádzkovať svoje výskumné centrum. Google bude mať na starosti operácie na letiskových dráhach a v hangároch. Miestni činitelia pritom oceňujú, že Google sľúbil opraviť aj historickú budovu z 30. rokov minulého storočia, tzv. Hangar One (Hangár Jeden), ktorá patrí medzi miestne pamätihodnosti.

Hovorca Google sa o plánoch firmy s novo prenajatými pozemkami odmietla podrobnejšie vyjadriť, podotkla AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy