Tržby v priemysle v septembri mierne rástli

Napriek ďalšiemu spomaľovaniu priemyselnej produkcie sa tržby v priemysle vrátili po augustovom poklese opäť k miernemu rastu.

Slovenské priemyselné podniky evidovali napriek spomaleniu rastu priemyselnej produkcie v septembri návrat k miernemu zvyšovaniu tržieb. Podľa údajov Štatistického úradu SR totiž v deviatom mesiaci ich tržby medziročne stúpli o 1,1 %, kým v auguste boli naopak nižšie o 0,7 %. V samotnej priemyselnej výrobe sa tržby zvýšili o 1,4 %. Medziročnému rastu tržieb v priemysle ako celku však dopomohla aj ťažba a dobývanie s nárastom tržieb o 7,4 % a dodávka vody, čistenie odvodov odpadových vôd, odpady a služby odstraňovania odpadov s rastom o 4,7 %. Tržby naopak klesli v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,5 %.

Z odvetví priemyselnej výroby najvýznamnejšie zvýšenie tržieb bolo vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 14,7 %, výrobe elektrických zariadení o 14 % a výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 5,6 %. Tržby klesli najmä vo výrobe dopravných prostriedkov o 7,7 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 12,6 %. V medzimesačnom porovnaní tržby v priemysle vzrástli o 1,5 %.

Z ostatných odvetví hospodárstva evidovali v septembri medziročný pokles tržieb naďalej v stavebníctve, a to o 1,6 %. A to napriek medzimesačnému rastu o 1,8 %. V doprave a skladovaní tržby medziročne vzrástli o 7,9 % pri medzimesačnom náraste o 3,7 %. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach po dvoch mesiacoch medziročného poklesu znova vzrástli. V porovnaní so septembrom 2013 sa zvýšili o 6,8 %, kým oproti tohtoročnému augustu stúpli o 1,9 %. Vo vybraných trhových službách sa celkové tržby medziročne znížili o 1,8 % pri medzimesačnom náraste o 0,6 %.

Za tri štvrťroky tohto roka tak tržby v slovenskom priemysle medziročne vzrástli o 2,7 %. Stúpli aj v doprave a skladovaní o 8,4 %, informačných a komunikačných činnostiach o 3,3 % a vo vybraných trhových službách vzrástli o 2,4 %. Za úrovňou troch štvrťrokov vlaňajška tak zostáva len stavebníctvo, ktorého tržby medziročne poklesli o 2,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy