Nákup štátnych dlhopisov je pre ECB teoretickou možnosťou

Člen Výkonnej rady ECB Yves Mersch pripustil, že existuje teoretická možnosť, že ECB bude nakupovať štátne dlhopisy

Európska centrálna banka (ECB) by mohla skúmať možnosť nákupu štátnych dlhopisov. Uviedol to v pondelok člen Výkonnej rady ECB Yves Mersch. Zároveň poznamenal, že zotavovanie ekonomiky eurozóny a tiež nemeckej ekonomiky sa spomalilo.

Mersch vyjadril obavy týkajúce sa "kritického“ stavu ozdravovania ekonomiky a pripustil, že existuje teoretická možnosť, že ECB bude nakupovať štátne dlhopisy. "V prípade, že by sa situácia ďalej zhoršila, mali by sme zvážiť všetky možnosti podľa ich rizika, podľa ich uskutočniteľnosti a podľa toho, aké sú limity a efektívnosť nástrojov,“ povedal Mersch. "Bolo by nezodpovedné, ak by sme nezvážili všetky možnosti,“ dodal.

Rétorika Yvesa Merscha sa v porovnaní s vyjadreniami spred dvoch mesiacov zmenila. Vtedy vyhlásil, že tlačenie peňazí v súvislosti s nakupovaním štátnych dlhopisov vyvoláva otázky v právnej rovine. Mersch zároveň načrtol nepriaznivý obraz ekonomiky. "Ekonomická situácia je kritická, hospodársky rast je slabý a miera inflácie je nezvyčajne nízka,“ povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy