Pán podnikateľ: Miliardár Branson sa vesmírnych letov nevzdá, v živote už stroskotal niekoľkokrát

, iDnes Foto: SITA, Video: YT

Jeho učiteľ mu kedysi prorokoval, že skončí vo väzení, alebo sa z neho stane milionár. Netrafil sa presne ani v jednom. Napriek tomu sa nemýlil. Richard Branson je totiž miliardárom. A opäť sa o ňom veľa hovorí. Jeho vesmírna loď SpaceShipTwo sa pri skúšobnom lete zrútila do Mohavskej púšte.

Tragédia, pri ktorej zahynul pilot a druhý sa ťažko zranil, skomplikovala jeho sen o komerčných letoch na orbitu. Z predbežného vyšetrovania vyplýva, že sa predčasne spustila funkcia pre zostupný manéver. Odborníci ihneď začali dumať nad tým, na ako dlho nehoda Bransonove lety do vesmíru odloží. A koľkých turistov odradí.

Šesťdesiatštyriročný šéf impéria Virgin Group prehlásil: "Vesmír je tvrdý, ale stojí za to. Vytrváme a spoločne sa posunieme dopredu." Od muža so známym ležérnym účesom asi nikto iné slová ani nečakal. Britský dobrodruh už zažil rad stroskotaní, neodradila ho však od ďalších pokusov o prekonanie rôznych hraníc ľudskej rasy.

Branson sa narodil v Londýne dňa 18. júla 1950. Hoci jeho otec študoval právo, rodina nebola vôbec bohatá. Jeho matka Eve kedysi prezradila, že ho už v piatich rokoch zaviedla na akýsi kopec a nechala ho tam, aby sám našiel cestu domov. Vraj tak prebudila jeho nezávislého ducha. A tým sa Branson preslávil asi najviac. Do podnikania sa vrhol už v čase, keď väčšina ľudí ešte sedí v škole a bifluje sa poučky. V šestnástich rokoch zanechal štúdium, ktoré mu aj tak nikdy veľmi nešlo, mladý Richard totiž bojoval s dyslexiou. Namiesto učenia založil časopis. O štyri roky neskôr sa pustil do podnikania na hudobnom poli, zasielal platne poštou. Neskôr k predajni platní pristavili nahrávacie štúdio pod menom Virgin Records. Výraz pre pannu či panica symbolizoval skúsenosti Bransona aj jeho ľudí v podnikaní. Napriek tomu firma prosperovala. Virgin Records si urobila meno aj vďaka albumu Mikea Oldfielda Tubular Bells a nebála sa vydávať ani vtedy kontroverzné skupiny ako Sex Pistols. Prvý milión zarobil Branson ako 23 ročný.

Peniaze sa hrnuli a Branson sa púšťal do ďalších oblastí. Založil aerolinky, mobilnú spoločnosť, rádio, hotely, po britských koľajniciach sa rozbehli jeho vlaky. Aj keď niektoré nápady skončili nevalne, napríklad pokus kúpiť britskú národnú lotériu. A aby v 90. rokoch udržal aerolinky nad vodou, musel predať nahrávaciu spoločnosť, ktorá bola na začiatku jeho úspechu. Údajne potom na ulici v centre Londýna plakal.
To, že Bransonovi nie je hudba ukradnutá ani dnes, dokazuje astronomicky vysoká suma, 500 miliónov libier, ktorú ponúkol za comeback skupiny Led Zeppelin. Aby toho nebolo málo, pridal aj vlastné lietadlo pre kapelu, ktoré by premenoval na The Starship. Spevák legendárnej rockovej kapely ale návrat odmietol. Zmluvu s ponukou roztrhal s tým, že "by to nebolo správne."

Zakladateľ Virgin Group prekvapil aj vyhlásením, že 170 zamestnancov z centra vo Veľkej Británii a USA si môžu vziať toľko dovolenky, koľko len budú chcieť. Za predpokladu, že tým nespôsobia spoločnosti žiadnu ujmu. Argumentoval tým, že moderné technológie priniesli revolúciu v mobilnej práci. „Už nemusíte sedieť v kancelárii od deviatej do piatej, pracovať sa dá mnohými inými spôsobmi, prakticky kdekoľvek a kedykoľvek. Doterajšie skúsenosti ukázali, že tí pracovníci, ktorí nie sú nezmyselne obmedzovaní sú viac kreatívni a efektívni vo svojej práci,“ tvrdí Branson.

Virgin Group, ktorá podniká v doprave, leteckej technike, alebo aj vo sfére bankových služieb, zamestnáva asi 50 tisíc ľudí po celom svete. Ak sa tento pokus ukáže ako úspešný, a chcel by podobné vymoženosti Sir Richard ponúknuť všetkým zamestnancom, nezostáva mu nič iné, len prehovoriť k tomu svojich obchodných partnerov. Vo väčšine firiem, ktoré používajú značku Virgin mu totiž patrí menšina.

Nevyhol sa ani rôznym kontroverziám. Vlani napríklad vyvolal kritiku, že chce ušetriť na daniach, keď presídlil na svoj súkromný ostrov na Britských Panenských ostrovoch. On sám nad tým mávol rukou a tvrdil, že na daniach šetriť nemusí.

Po celú dobu sa zároveň púšťal do rôznych eskapád. Ešte v roku 1985 chcel prekonať svetový rekord v najrýchlejšej plavbe cez Atlantik na člne, plavidlo sa však rýchlo potopilo. Rekord pokoril až o rok. Neskôr sa s ním zrútil pri podobnom pokuse teplovzdušný balón, zachránil sa skokom do mora. A tak by sa dalo pokračovať …

Bransonov majetok sa dnes odhaduje na päť miliárd dolárov. Vlastní asi 200 firiem, z ktorých jednou je aj Virgin Galactic, ktorá si kladie za cieľ komerčné lety do vesmíru. A úprimne, pri prečítaní jeho životopisu sa do mysle vkráda myšlienka, že ak sa niekto z tragédie dokáže otriasť a pokračovať ďalej, je to práve Richard Branson.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy