Saudská Arábia znížila ceny ropy pre USA, cena WTI klesla pod 76 USD

Cena americkej ropy WTI sa prepadla na trojročné a severomorskej ropy Brent až na 4-ročné minimum po tom, ako Saudská Arábia nečakane znížila ceny komodity vyvážanej do USA. Ekonómovia navyše predpokladajú, že zásoby ropy v USA minulý týždeň opäť vzrástli, a to o 2,3 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v decembri klesla predpoludním na newyorskej burze o 2,09 USD na 76,69 USD (61,28 eura) za barel. V priebehu obchodovania sa však prepadla až na 75,84 USD/barel, čo bola najnižšia hodnota od 4. októbra 2011.
„Ľudia začínajú panikáriť,“ povedal na margo vývoja na ropných trhoch Bill O’Grady zo spoločnosti Confluence Investment Management v St. Louis. „Obchodníci sú stále viac presvedčení, že Saudská Arábia sa takto snaží o zvýšenie svojho podielu na ropnom trhu,“ dodal.
Ešte výraznejšie klesla cena severomorskej ropy Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne. Tá zaznamenala pokles o 2,35 USD na 82,43 USD/barel a počas obchodovania klesla až na 82,08 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy