Rast cien domov v USA sa opäť spomalil, v septembri dosiahol 5,6 %

Americký trh s nehnuteľnosťami pokračoval v ochladzovaní aj v septembri, keď ceny domov vzrástli opäť slabším tempom než v predchádzajúcich mesiacoch. Informovala o tom agentúra AP.
Ako uviedla spoločnosť CoreLogic, ceny domov v USA vzrástli v septembri medziročne o 5,6 %. To znamená ďalšie spomalenie tempa rastu, keďže v auguste sa zvýšili o 6,4 % a v júli o 6,8 %. Aj tempo rastu v letných mesiacoch predstavovalo výrazné spomalenie, nakoľko v júni sa ceny domov v USA zvýšili medziročne o 7,5 % a v máji dosiahol rast 8,3 %. Na porovnanie, vo februári, čo bolo najvýraznejšie tohtoročné tempo rastu, sa ceny domov zvýšili až 11,9 %.
CoreLogic predpokladá, že spomaľovanie rastu cien bude pokračovať aj naďalej, pričom očakáva, že do septembra budúceho roka dosiahne medziročný rast menej než 5 %. Tento trend by však mal pomôcť zvýšiť záujem o kúpu domov, keďže domy budú pre potenciálnych záujemcov cenovo prijateľnejšie.
Čo sa týka jednotlivých štátov USA, v septembri rástli ceny domov v každom z nich. Ako dodal CoreLogic, nové maximá zaznamenali v štátoch Colorado, Severná Dakota, Južná Dakota a Texas.

Súvisiace články

Aktuálne správy